A puccsal hatalomra került ezredest nevezték ki kormányfőnek Burkina Fasóban

A nemrégiben puccsal hatalomra került Isaac Zida alezredest nevezték ki az átmeneti kormány élére szerdán Burkina Fasóban. A kormányfői kinevezésről szóló döntést az elnöki palotában olvasták fel.

 Bár a nyugati országok nem támogatták Zida kinevezését és abban bíztak, hogy az ideiglenes államfő civilt fog kinevezni a kormány élére, a döntést a politikai elit nagy része üdvözölte Burkina Fasóban. “Meggyőződtünk róla, hogy alkalmas a feladatra. Vannak elképzelései, tudja, mit akar kezdeni az országgal” – közölte egy neve elhallgatását kérő politikus. Mások pragmatikusabban állnak a fejleményhez. “Zida kinevezésével jó kompromisszum született, amely lehetővé teszi számunka a továbblépést. Az átmenethez szükségünk van az egész hadsereg támogatására” – mondta az UNIR/PS nevű párt vezetője.

Hétfőn Michel Kafando volt külügyminisztert nevezték ki ideiglenes államfőnek, miután a nyugat-afrikai országban az Afrikai Unió és a nyugati hatalmak nyomására megállapodás született a puccsal hatalomra került katonai vezetés és a polgári politikai elit között.

Blaise Compaoré elnök október végén mondott le az ellene kibontakozott, zavargásokba torkolló tüntetések hatására. A hatalmat előbb Honoré Traoré vezérkari főnök, majd a lemondott elnök testőrségének parancsnoka, Isaac Zida alezredes vette át.

Az, hogy katona lett a kormányfő nem meglepő, mivel egy korábbi megállapodás kimondta, hogy a miniszterelnöki tisztséget a fegyveres erők egyik tagja tölti be. A társadalmi intézmények megállapodtak abban is, hogy 2015 novemberében választásokat tartanak. A megegyezés szerint ezen sem Kafando, sem Zida nem indulhat. Addig feláll egy 90 fős átmeneti törvényhozás, benne a hadsereg 10, az ellenzék 40 és a civil társadalom 30 képviselőjével. A fennmaradó 10 helyet egyéb pártoknak, többek közt Compaoré politikai szövetségeseinek tartják fenn.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez