Kormányellenes dalai miatt levettek egy egyiptomi énekest az állami rádió programjáról

Letiltották az egyiptomi állami rádió csatornáiról egy népszerű énekes dalait azzal az indokkal, hogy ellenzi a hatalmon lévő rendszert – adta hírül szerdán honlapján az al-Maszri al-Jóm című egyiptomi napilap.

 Hamza Namira dalait azért nem sugározzák a jövőben az állami adókon, mert “aki a jelenlegi rendszer ellen van, az a hivatalos nemzeti médiát, következésképpen az egész egyiptomi népet is ellenzi” – idézte az újság Abder-Rahmán Rasád rádióigazgatót, aki hangsúlyozta, hogy “ez a rendszer pillanatnyilag terrorellenes háborút vív, és ezt minden egyiptomi nevében teszi”.

Rasád azt vetette az énekes szemére, hogy míg a 2011-es forradalmat élteti, Mohamed Murszi iszlamista elnök tavaly nyári elmozdítását államcsínynek minősíti, ahelyett, hogy azt is forradalomnak tekintetné.

Az al-Maszri al-Jóm szerint Rasád azt is közölte, hogy korábban nem ismerte az érintett zenészt, és soha nem hallotta egyik szerzeményét sem, viszont egyes műsorvezetők és egyéb kollégái felhívták a figyelmét Namira kormányellenes hangvitelére.

Az elmúlt napokban egy másik egyiptomi híresség is hasonló bírálatok kereszttüzébe került. A filmszínész Háled Abun-Naga néhány napja újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a terrorellenes harcra hivatkozva a hatóságok jelentősen korlátozzák az egyiptomiak szabadságjogait. A 48 éves színész felszólította Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnököt, hogy mondjon le, amennyiben nem képes az országban tevékeny dzsihadisták jelentette veszélyen felülkerekedni.

Abun-Naga ellen egy ügyvéd hazaárulás vádjával eljárási kérelmet nyújtott be az államügyészségnél, ami a színészt támogató, hatalmas szolidaritási hullámot indított el különböző közösségi oldalakon. Abun-Naga ezenközben elnyerte a kedden zárult kairói filmszemle legjobb férfi főszereplőjének járó Ezüst Piramis díjat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez