Pozitívan reagált Kairó a szaúdi király kérésére

Egyiptom készséget mutat a Katarral vívott diplomáciai harc beszüntetésére.

 Pozitívan reagált Kairó a szaúdi király azon kérésére, hogy oldja fel a diplomáciai válságot, amely közel másfél éve tart Egyiptom és Katar között – derül ki az egyiptomi elnökségi hivatal szerdai közleményéből.

A felhívás előtt három nappal Bahreinnel és az Egyesült Arab Emírségekkel egyetemben maga Szaúd-Arábia is véget vetett a három Öböl-menti ország és Katar közt dúló diplomáciai harcnak. A három állam még márciusban hazarendelte nagyköveteit Katarból, amelyet azzal vádoltak, hogy támogatja a térségben tevékenykedő és a monarchiák stabilitását veszélyeztető iszlamista szervezeteket. Abdallah király arra kérte Kairót, legyen része az új egyezségnek.

Az Öböl-menti régió példátlan megosztottságának központjában az Egyiptomban történt tavalyi hatalomváltás állt. Katar hűséges támogatója a tavaly megbuktatott egyiptomi elnöknek, Mohamed Murszinak és a mögötte álló Muzulmán Testvériségnek. Az iszlamista szervezetet azóta mind Kairó, mind pedig az említett monarchiák terrorcsoportnak minősítették.

Az új egyiptomi vezetők a politikai ellentéten túl azzal vádolják a katari uralkodóházat, hogy tevékenyen támogatja az észak-afrikai országban aktív dzsihadista csoportokat és a teljes káoszba süllyedt szomszédos Líbiának nagy részét uraló iszlamista alakulatokat.

A szerdán kiadott egyiptomi elnöki közlemény Katart nem említi, ugyanakkor abban Kairó hálája felől biztosítja Abdallah szaúdi királyt, és megköszöni “fáradhatatlan erőfeszítéseit az arab egység helyreállításáért”, amely lehetővé teszi, hogy közösen szálljanak szembe az “arab közösséget fenyegető veszélyekkel”.

Egyiptomot rendszeresen érik terrortámadások, leginkább a Sínai-félsziget északkeleti részén. A Gázai övezettel szomszédos vidékről csaknem naponta jelentenek véres összecsapásokról a kormánycsapatok és a régióban tevékeny dzsihadista csoportok között.

Kedd éjjel egy beduin család hét tagjával – köztük legalább három gyerekkel – végzett egy gránát, amely a házukba csapódott be. A közvetlenül a támadás után megjelent hírek szerint nem volt világos, hogy a gránátot az iszlamisták vagy a hadsereg lőtte-e ki.

Egyiptomi biztonsági források később azt jelentették, hogy a lövedékkel a szélsőségesek egy közeli katonai ellenőrzőpontot akartak eltalálni, de eltévesztették célpontjukat.

A támadást követően a fegyveres erők egy harci helikoptere megsemmisítette a tettesek búvóhelyét. A megtorló akcióban három szélsőséges életét vesztette – közölte az említett forrás az Ahram-Online című hírportál szerint.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez