Egyiptom csapatokat küldene a palesztin állam stabilitásának megteremtésére

Az egyiptomi elnök készen áll arra, hogy a palesztin állam létrejötte esetén csapatokat küldjön az ország stabilitásának megteremtésére – adta hírül honlapján az al-Jóm asz-Szábe című újság vasárnap.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi kijelentése eredetileg a Corriere Della Sera című olasz napilapnak adott interjúban hangzott el. Az államfő hangsúlyozta, hogy egy ilyen lépésre csakis a palesztin és az izraeli oldallal folytatott egyeztetés után kerülhetne sor. Elmondása szerint az egyiptomi biztonsági erők tagjai segítenék a helyi rendőrség munkáját, s ugyanakkor Kairó kezesként vállalt szerepe megnyugtatóan hatna Izraelre is.

Az egyiptomi hadegységek annyi ideig maradnának az új palesztin államban, amennyi “a bizalom helyreállításához szükséges”. Szíszi szerint ez utóbbi azonban nem fog gyorsan menni, amire a legjobb példa Egyiptom és Izrael viszonyának alakulása a két ország között született 1979-es békeszerződés után.

Szíszi közölte azt is, hogy indítványáról mind Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, mind pedig Mahmúd Abbász palesztin elnökkel beszélt.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez