Fogamzásgátló injekció egy dollárért

225 millió nő kívánja elkerülni a terhességet, de nem jut hozzá a megfelelő eszközhöz. Számukra jelenthet megoldást a fogamzásgátló injekció, mely 13 hétre jelent biztonságot…

Burkina Fasoban próbálták ki a fogamzásgátló injekciót, melyet a Pfizer gyógyszer multi fejlesztett ki a Melinda és Bill Gates alapítvány megbízásából. Nem igazán új találmányról van szó hanem inkább arról, hogy ez a fogamzásgátló injekció egyszerűbben beadható és kevésbé fájdalmas mint a korábbiak. Eddig ugyanis izomba kellett beadni a fogamzásgátló injekciót, és ez bizony nagyon fájhatott. Az új injekciót viszont csak a bőr alá kell fecskendezni a hasfalon vagy a csípőn, de lehet akár a karon is. Az ára egy dollár, és ez a szegény országok számára is elérhetővé teszi. A Melinda és Bill Gates alapítvány egyébként vállalta, hogy ingyen is megkaphatják a fogamzásgátló injekciót a szegény nők Afrikában, akik egyébként nem tudnának fizetni érte.

Burkina Fasoban 75 ezer nő kapta meg a fogamzásgátló injekciót a kisérleti időszakban, és a tapasztalatok igen kedvezőek. Afrika szegényebb országaiban még mindig igen sok a nemkívánt terhesség, amely rendkívüli mértékben megnehezíti az amúgy is hátrányos helyzetű családok helyzetét. A szegényebb országokban egy családban gyakori a hét gyerek, és ennyit eltartani és felnevelni szinte lehetetlen vállalkozás fekete Afrikában.

A Melinda és Bill Gates alapítvány, melyet a Microsoft nyugdíjas főnöke pénzel, döntő szerepet játszott abban, hogy az AIDS áldozatainak a száma drasztikusan csökkent fekete Afrikában, ahol ez valóságos népbetegségnek számított. A Melinda és Bill Gates alapítvány most a fogamzásgátló injekcióval hasonló egészségügyi forradalmat szeretne elindítani, amely lehetővé tenné a család tervezést fekete Afrika koldusszegény országaiban is.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez