Pár hónapjuk maradt az iszlamistáknak Tripoliban

December 15-ig a kelet-líbiai Bengáziból, három hónapon belül pedig a fővárosból, Tripoliból is kiűzzük a megszálló iszlamista erőket – fogadkozott pénteken Halifa Haftár, a szélsőségesek ellen hadjáratot hirdető nyugalmazott tábornok.

Haftár erői néhány hónappal ezelőtt indítottak offenzívát a Líbia két legnagyobb városát nyáron elfoglaló és a fővárosban ellenkormányt alakító Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) nevű iszlamista szövetség ellen. “Tripoliban még a művelet kezdetén vagyunk, több harcosra van szükségünk. Három hónapot adtam magamnak, de talán ennél rövidebb idő is elegendő lesz: a Fadzsr Líbia iszlamistáit nem nehéz legyőzni, nem nehezebb, mint az Iszlám Állam fegyvereseit Dernában” – mondta a szekuláris erőket támogató nyugalmazott tábornok a Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjújában.

Haftár szerint Bengázi jelenti a prioritást, amelynek mostanra mintegy 80 százalékát uralják a kormányerők. A tábornok azt szeretné elérni, hogy a nemzetközileg elismert kormány, amely jelenleg a kelet-líbiai Tobrukban működik, ha Tripoliba egyelőre nem is, de legalább Bengáziba áttehesse székhelyét. “Erre december 15-ét tűztem ki határidőnek” – mondta a Kadhafi-rezsim megbuktatásában tevékenyen részt vevő férfi.

“Egyiptom, Algéria, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia küldött fegyvereket, de ezek elavultak. Nem azt kérjük Európától, hogy szárazföldi csapatokat vagy harci repülőgépeket küldjön, megfelelő harci felszerelésekkel elboldogulunk mi magunk is” – közölte Haftár, hozzátéve, hogy az európai országokra is fenyegetést jelentene, ha az iszlamisták hatalmukba kerítenék Líbiát.

Líbiában a központi vezetés Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése után képtelen volt kiterjeszteni uralmát az ország egészére, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom idején verbuválódott különböző fegyveres csoportokat. Az országban teljes káosz uralkodik amióta májusban Halifa Haftár hadjáratot hirdetett a szélsőséges iszlamisták ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez