Teranga Szenegálban a frankofón országok 15. találkozóján

2014. november 29-30.-án immár 15. alkalommal találkoztak a frankofón országok vezetői, képviselői. A rendező 2015-ben a nyugat-afrikai Szenegál fővárosa, Dakar volt.

A helyszínválasztás a nyugat-afrikai Libériát, Guineát és Sierra Leonét sújtó ebola-járvány miatt is fontos volt, hiszen azzal, hogy a frankofón országok vezetői a régióba utaztak demonstrálták, hogy Szenegál teljesen biztonságos, ebola-mentes ország, a régió egyéb országaiba az utazás problémamentes, az élet a megszokott mederben folyik. A régió országai továbbra is várják a befektetőket, a turistákat

A csúcstalálkozót a Teranga, azaz a meleg, gondoskodó szenegáli vendégszeretet és kitűnő szervezés kísérte. A konferencia helyszínéül az újonnan átadott és elnevezett Abdou Diouf Konferencia Központ szolgál, 30 km-re Dakar fővárosától.

A dakari frankofón deklaráció értelmében a felek megegyeztek egy közös frankofón gazdasági stratégiai kidolgozásában, továbbá kiemelten érintették a nők és a fiatalok kapacitásépítését, képzését, a gyermekhalandóságot, foglalkoztak a klímaváltozással, a kis országok fenntartható turisztikai támogatásával egyebek mellett. A szervezet új főtitkára a leköszönő Abdou Diouf után a kanadai származású politikusnő, Michaelle Jean lett.

Magyarország megfigyelő státuszban részt vett a találkozón és a frankofón csúcs margóján bilaterális találkozókat folytatott szenegáli és más afrikai államok vezetőivel, minisztereivel az afrikai-magyar kapcsolatok elősegítésének érdekében. A delegációt Szabó András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Afrika Főosztályának vezetője vezette.

A találkozót számos kulturális program: koncertek, színházi előadások, és a ‘frankofón falunak’ elnevezett nemzetközi kiállítás és vásár kísérte. 2014. december 1. –én és 2.-án sor kerül az I. frankofón gazdasági fórumra is, melynek jelentősége, hogy a közös nyelvi, kulturális és politikai együttműködés után a gazdasági együttműködést is elmélyítsék a francia nyelvű országok között.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez