Támadások Nigériában – fiatal lányok is a merénylők között

Legalább hetvenöt ember vesztette életét Nigéria északkeleti részén különböző fegyveres támadásokban, a merénylők között fiatal lányok is voltak – közölték kedden helyi tisztségviselők.

 Az előző napi támadásokról szóló hatósági tájékoztatás szerint Borno szövetségi állam fővárosában, Maiduguriban két fiatal lány robbantotta fel magát egy zsúfolt piactéren. Egészségügyi források szerint a detonáció legalább tizenhat emberrel végzett. Az előző kedden ugyanezen a piacon hajtottak végre öngyilkos merényletet tizenéves lányok, akkor több mint hetvenen vesztették életüket.

Ugyancsak hétfőn a Boko Haram iszlamista terrorszervezet csapott össze a biztonsági erőkkel a szomszédos Yobe állam székhelyén, Damaturuban. A harcokban harminchárom rendőr, hat katona és a szélsőséges milícia húsz tagja halt meg. A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma tovább fog emelkedni, a sebesültek közül ugyanis többen válságos állapotban vannak.

Épületeket robbantottak fel

A radikálisok hétfő hajnalban támadták meg a várost, a hadseregnek azonban heves harcok után végül sikerült visszavernie az ostromot. Az akcióban a légierő egyik vadászgépe és helikoptere is részt vett. A fegyveresek több épületet felrobbantottak, köztük egy egyetem és egy kórház létesítményeit. Két orvost megöltek, hármat pedig elraboltak az egészségügyi intézmény tájékoztatása szerint.

A hatóságok 24 órás kijárási tilalmat rendeltek el Damaturuban, hogy a katonák átfésülhessék a várost.

Az elmúlt egy hét alatt legkevesebb 247-en haltak meg terrorcselekmények következtében az Afrika legnagyobb kőolajtermelőjének számító ország északi részén.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén. A Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint a csoport tagjai legalább kétezer civil lakossal végeztek az év eleje óta.

A szervezet áprilisban azzal került a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, hogy elrabolt 276 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A Chibokból elrabolt lányok közül több mint kétszázan továbbra is a szervezet fogságában vannak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez