Felmentették a nászutas “gyilkost”

Az ügyészség bizonyítékai önellentmondásokat tartalmaznak, és nem alkalmasak arra, hogy bírói ítélet alapját képezzék – mondta a bírónő Dél-Afrikában, ahol egy 34 éves brit-indiai üzletembert azzal vádoltak: megölette ifjú nejét a nászútjukon.

15 ezer randet (830 angol fontot) kapott azért három dél-afrikai férfi, hogy eltegyék láb alól Anni Dewanit, aki nászúton járt Fokvárosban négy évvel ezelőtt – ezt állította az ügyészség. A bírónő szerint ilyen nevetségesen kis összegért három ember nem vállal el egy gyilkosságot. A három férfi bevallotta a rendőrségen a gyilkosságot, és el is ítélték őket. Egyikük időközben meghalt a börtönben. A vallomásokat a rendőrség állítólag brutális módszerekkel csikarta ki a vádlottakból.

A közvéleményben ugyanakkor gyanút keltett, hogy Shrien Dewani, a gyilkossággal gyanúsított férj azonnal eltűnt a helyszínről, és Angliába menekült. Ott bevonult egy magánszanatóriumba, és ügyvédei közölték: egészségi állapota nem teszi alkalmassá a per elviselésére Dél-Afrikában. Végül a Legfelső Bíróság döntése alapján mégis kiadták. Időközben kiderült: a vádlott biszexuális. Nem is akart megnősülni, de félt, hogy a családja kiközösíti őt, és kizárja az örökségből. A bírónő a per során úgy döntött, hogy a vádlott nemi hajlamai nem képezhetik a per tárgyát.

A felmentő ítélet sokkolta a feleség családját. Az ügyvédek közölték: azt fontolgatják a hozzátartozók, hogy pert indítanak Angliában a férj ellen. Shrien Dewani ugyanis Indiában született brit állampolgár. Neje ugyancsak Indiában született, de svéd állampolgársága is volt. A házasságot a szülők hozták össze: a fiatalok alig ismerték egymást. A nászutas “gyilkosság” nagy visszhangot váltott ki az egész angolszász világban, és főként Indiában, ahol a házasságok többségében még mindig a szülők döntenek.

Mi az igazság a nászutas “gyilkosság” ügyében? Valószínűleg sosem tudjuk meg. Anni Dewanit fejbe lőtték egy emberrablás során, a férj megmenekült. A gyilkosok azt vallották: a férjtől kapott pénzért öltek. A bírónő ezt az állítást nem fogadta el, így a férj szabadon újrakezdheti életét. Indiában pedig elgondolkodhatnak a szülők: vajon a modern körülmények között jó-e, ha ők döntenek a fiatalok házasságáról?

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez