Megölték a világ egyik legkeresettebb terroristáját Maliban

Ahmed al Tilemsi az Al-Mourabitoun dzsihadista szervezet egyik magas rangú parancsnoka volt, akinek a fejére az amerikai vezetés 5 millió dolláros vérdíjat tűzött ki.

A terrorista vezér halálát az amerikai védelmi minisztérium jelentette be először. Nem sokkal később a Maliban állomásozó francia erők is jelezték, hogy a keresett terroristával egy éjszakai rajtütésben végeztek Gao régióban. Gilles Jarron ezredes Párizsban elmondta, hogy az akció során több tucat iszlamista lázadót is „hatástalanítottak”. Halálos áldozatokról és sebesültekről azonban nem adott ki információt.

Ahemd al Tilemsi az egyik legkeresettebb terrorista volt a világon, 2011-ben két francia állampolgárt rabolt el Nigerben, majd egy évvel később három segélymunkást ejtett túszul Algériában. A terrorista vezér alapító tagja volt a MUJWA radikális iszlamista milíciának is, amely komoly szerepet játszott Észak-Mali lerohanásában, illetve megszállásában is. A szervezet végül szövetséget kötött Mokhatar Belmokhtar veterán dzsihád harcos embereivel és közösen létrehozták az Al-Mourabitoun radikális iszlamista milíciát. Al Tilemsi emellett szoros kapcsolatokat ápolt és korábban tagja volt az al Kaida észak-afrikai szárnynak is (AQIM), amely a Száhel-övezet legnagyobb és legerősebb terrorista szervezete. Titkosszolgálati források szerint al Tilemsi korábban több terrorcselekményben és békefenntartók elleni támadásban is komoly szerepet vállalt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez