Ebola: felfüggesztették egy vakcina klinikai próbáit

Az önkéntesek által észlelt váratlan mellékhatások miatt elővigyázatosságból felfüggesztették az ebolavírus elleni első számú vakcinajelölt klinikai próbáit – közölte csütörtökön a teszteket végző Genfi Egyetemi Kórház.

 Az 59 önkéntes részvételével folyó tesztek novemberben kezdődtek. A kutatók most négy olyan esetről számoltak be, amelyekben a páciensek enyhe ízületi fájdalmat éreztek a kezükben és a lábukban a vakcina beadása után 10-15 nap elteltével.

A jvő héttől ideiglenesen nem adnak be több oltást, hogy az esetekről több információhoz jussanak. Az önkéntesek jól érzik magukat, a kutatást végző orvosok folyamatosan figyelemmel kísérik állapotukat – írta az egyetem.

Az orvosok kapcsolatba lépnek kollégáikkal, akik az Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban és Gabonban tesztelik ugyanezt a vakcinát. Egyik helyen sem tapasztaltak gyulladást a vakcina beadása után az önkénteseknél.

A tervek szerint január 5-én folytatódnak a genfi klinikai próbák, miután meggyőződtek arról, hogy az ízületi fájdalmak “átmenetiek és jóindulatúak” voltak. “A tesztek időleges felfüggesztése megszokott a klinikai próbákon” – áll a közleményben. Az oltóanyagot a Merck és a NewLink gyógyszergyár fejlesztették ki.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez