Bűnös a CIA volt főnöke, mert államtitkokat árult el a szeretőjének

David Petraeus négycsillagos tábornok nyolc fekete könyvet adott át az életrajzírójának, aki egyben a szeretője is volt. Az életrajz megjelent, és az FBI kérdőre vonta a CIA akkori főnökét, aki lemondott.

Vádalkut kötött az igazságügyi minisztériummal a CIA ex-főnöke: egyetlen vádpontban bűnösnek vallotta magát – ez az államtitkok kiszolgáltatása jogosulatlan személynek -, és ezért nem kell börtönbe mennie, hanem megússza pénzbüntetéssel. Eredetileg hatéves börtönbüntetést javasolt az ügyészség, és ebből egyet le is kellett volna ülnie a szépen dekorált katonatisztnek, aki a CIA főnökeként fejezte be a pályafutását. Ehelyett a büntetés két év felfüggesztett börtön és 40 ezer dollár.

Mi történt? David Petraeus, nemzedékének legszebben dekorált tábornoka borzasztóan hiú ember: mindenütt büszkélkedett iraki és afganisztáni sikereivel, no meg a négy csillaggal váll-lapján, amely a legtöbb, amit egy amerikai katona elérhet békeidőkben. Paula Broadwell, a csinos újságírónő jelentkezett nála, hogy szívesen megírná az életrajzát. A tábornok, akit Obama nem is oly régen nevezett ki a CIA élére, ráállt. Szerelem lett az ügyből. Az életrajzírónő olyan színes sztorikat kért, melyek bombasikerré tehetik a könyvet. A CIA főnök hozott is nyolc kis fekete könyvet – tele szolgálati titkokkal. Egy romantikus washingtoni hétvégén az életrajzírónő lemásolta a számára legérdekesebb dolgokat, majd a tábornok szerető visszavitte a fekete könyveket a munkahelyére, a CIA központjába.

Aztán elkészült a könyv, de be kellett mutatni a cenzoroknak hiszen Petraeus tábornok ekkor még a titkosszolgálat főnöke volt. Túl sok volt az életrajzban az államtitok. A vizsgálat megindult: az államtitkokat ki kellett hagyni az életrajzból, mely így nem lett igazán nagy siker. Másrészt a tábornokot kérdőre vonták. Bevallotta, hogy hibázott amikor szeretőjének államtitkokat adott át. Lemondott tisztségéről.

Az FBI nem érte be ennyivel és bíróság elé akarta állítani. Petraeus tábornok ellenállt: nem vallotta magát bűnösnek. Évekig húzódott az ügy, míg végül megszületett a vádalku: felfüggesztett börtön és 40 ezer dollár a büntetés, ha a CIA ex-főnöke bűnösnek vallja magát. David Petraeus tábornok ezt elfogadta, és így megúszta a börtönt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez