Heves harcok Líbiában, vadászgépek bombázták a főváros repterét

Nem kímélték egymást a szemben álló felek a káoszba süllyedt észak-afrikai országban. A nemzetközileg elismert líbiai kormány vadászgépei a fővárosi repülőteret bombázták, míg az iszlamista lázadók két olajterminál ellen hajtottak végre támadást.

A Tripoli-i nemzetközi repülőtér jelenleg az iszlamista Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) milícia ellenőrzése alatt áll. A nemzetközileg elismert líbiai kormány jelezte, hogy a reptér elleni légicsapásokat a velük szövetségben álló Halifa Haftár nyugalmazott tábornok erői hajtották végre. A légicsapásban állítólag senki sem halt meg, és a károk sem jelentősek. Több kormányzati tisztviselő azonban elmondta, hogy a mostani csapást megelőzően az iszlamisták hajtottak végre hasonló légitámadást Rász-el-Unúf és esz-Szider kikötők ellen.

Közben az ENSZ arról számolt be, hogy még ezen a héten folytatódhatnak a béketárgyalások a rivális csoportok között Marokkóban. Az ENSZ líbiai missziója (UNSMIL) jelezte, hogy elsősorban egy tűzszüneti megállapodás életbe léptetéséről, közös egységkormány felállításáról és nem utolsó sorban a különböző milicista csoportok városokból való kivonulásáról tárgyalnának a szemben álló felekkel. A marokkói béketárgyalásokra mindkét líbiai parlament és kormány képviselőit meghívták, és számítanak a jelenlétükre. A korábbi béketárgyalások egyébként azért hiúsultak meg, mert a Tobrukban működő, nemzetközileg is elismert líbiai vezetés bojkottálta a kezdeményezést.

A totális káoszba süllyedt észak-afrikai országban a Kadhafi-rezsim megbuktatása óta számos fegyveres milícia küzd a hatalomért és az olajexportból származó pénzekért. Az országnak jelenleg két kormánya és két parlamentje is van. A nemzetközileg elismert líbiai vezetés Kelet-Líbiában székel, miután a Fadzsr Líbia iszlamista koalíció kiűzte őket Tripoliból. Az iszlamisták ezt követően felállították saját kormányukat és parlamentjüket, nemzetközi elismerést azonban nem sikerült szerezniük.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez