Dél-Korea két atomerőművet épít Szaúd-Arábiában

Erről állapodott meg Dél-Korea elnökasszonya Szaúd-Arábia királyával Rijádban. Park Geun-hye elnökasszony népes üzleti küldöttség élén tárgyalt Szaúd-Arábia fővárosában, ahol fogadta őt az új uralkodó, Szalman király is.

Dél-koreai részről a megállapodás kapcsán hangoztatják, hogy csak kezdeti lépésről van szó. Két kisebb vagy közepes méretű atomerőmű felépítését vállalták egyelőre a sivatagi királyságban, de a jövőben több nagy megbízásra számítanak ezen a téren. Szaúd-Arábia tervei közé tartozik, hogy csökkenjen az ország egyoldalú olajfüggése.

Azt is fontosnak tartják, hogy a nukleáris technológia jelen legyen Szaúd-Arábiában, hiszen Irán, amely a térségben a sivatagi királyság fő vetélytársa, komoly nukleáris programot hajt végre. A dél-koreai fél vállalta szaúdi szakértők kiképzését is, és ezzel tovább mélyül a két ország viszonya.  Ázsia két dinamikusan fejlődő államáról van szó: mind Dél-Korea, mind pedig Szaúd-Arábia tagja a G20-nak, mely a világ gazdasági nagyhatalmait egyesíti.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez