Könyvet írtak a török rocker imámról

Ahmet Tüzer 2013 májusában került a török média figyelmének középpontjába: a nem mindennapi imám egy rockegyüttesben zenél. Jelenleg már országos és külföldi turnékat tart, miközben könyvet is írtak róla. Azonban nem mindenkinek tetszik a török prédikátor egészen egyedi hozzáállása az iszlám valláshoz.

Tüzer egy interjúban számolt be az al-Monitornak arról, hogy milyen érzés híres vallási személynek lenni Törökországban. Azzal szerzett hírnevet, hogy énekel, dalszövegeket ír és gitározik. Habár sokak szerint inspiráló,  ahogyan dolgozik, és valóban figyelemreméltó, miképp igyekszik a tevékenységét összeegyeztetni az iszlámmal, az évek során jó pár bírálatban és támadásban volt része.

Tüzer története a tengerparti Kas városában kezdődött. Itt született, itt nőtt fel, és egy kis mecset imámja lett, de prédikált több török városban is, például Isztambulban. Ott ismerkedett meg későbbi feleségével, Oana Marával, aki Romániából érkezett bevándorló. Igazából már ekkor különcnek számított, és felkeltette a vallási bíróság figyelmét, hisz keresztény nőt vett el feleségül, ami azért szokatlan dolognak számít a klerikusok körében. Ugyanakkor más jelei is voltak a „különcségének”: hosszú szakáll helyett hosszú hajat hordott, farmert viselt és egy Kawasaki motoron járt.

Igazi hírnevet azonban a 2010-ben megalapított Firock nevű rockegyüttes hozott neki. A Gyere Istenhez című számuk, ami lényegében egy szúfi szöveg gitárszólóval előadva, keltette fel a közösségi média figyelmét 2013-ban. Tüzer nemcsak gratulációkat és elismeréseket, hanem súlyos kritikákat és bírálatokat is kapott. Elsősorban a konzervatívok vetették az imám szemére, hogy “kétes nyugati elemmel” igyekszik összeegyeztetni az iszlámot. Nem volt ritka a kiátkozás és a halálos fenyegetés sem, amik rendkívül elszomorították Tüzért. Ráadásul egy eléggé szélsőséges prédikátor egyszerűen „hamis imámnak” nevezte őt, és követelte a Diyanetól (a török vallási bizottságtól), hogy azonnal vizsgálják ki Tüzér “eretnekségét”.

2013 végén  a vallási bizottság elkezdte vizsgálni, hogy Tüzer dalai mennyire vannak összhangban a Koránnal. Végül  kilenc hónapnyi kutatás, elemzés, értelmezés és vita után megszületett a döntés: az imám folytathatja az éneklést.
Nem csak annak örülök, hogy a Diyanet engedélyezte számomra azt, hogy tovább énekelhetek, hanem annak is, hogy ezzel bebizonyította: az iszlám teljes mértékben toleráns vallás, és a zenét is fel lehet használni a népszerűsítésére” – jelentette ki Tüzer a döntés után.

Mára pedig már szimbólum lett, és annak a török társadalmi csoportnak fő képviselője, amely ugyan vallásosnak és muszlimnak mondja magát, de nem követi a konzervatív szokásokat, nem visel hidzsábot és nem jár mecsetbe minden nap. A hírnév pedig azzal járt, hogy most már külföldön is elismert lett, és hívják őt koncertezni: 2014. októberében New Yorkban lépett fel. Selcuk Alkan pedig könyvet írt róla, amit pár napja adtak ki Rocker Imám: Egy rendkívüli élet címen.

Részlet a New York-i koncertről

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez