Hol boldog a gazdaság mostanában?

Thaiföldön és Svájcban. Ez derül ki a Bloomberg listájából, mely azt vizsgálja: mekkora munkanélküliség és infláció várható egy országban. Magyarország is viszonylag jól szerepel: a 19. az 51-es listán, közvetlenül Izrael mögött.

Thaiföld a listavezető, és ennek nem győznek örvendezik Bangkokban, ahol tavaly katonai kormány vette át a hatalmat. A demokrácia romokban, de a gazdaság virágzik: a munkanélküliség még az 1%-ot sem éri el, infláció pedig nincs. Persze az életszínvonal meg sem közelíti a második helyezett országét: Svájcé az ezüstérem a gazdasági boldogságlistán. A munkanélküliség 3,3%, infláció egyáltalán nincs, sőt: az idén 0,9%-os árcsökkenést várnak a Bloomberg szakértői.

Lássuk a további sorrendet. Japán, Dél-Korea, Tajvan, Dánia és Kína következik. Kína előkelő helyezése kicsit meglepőnek tűnik, hiszen ebben az országban még mindig nagyon alacsony az átlagos életszínvonal, de kedvezően alakul a munkanélküliség és az infláció. Kína után közvetlenül az USA jön. A világ első számú nagyhatalma tehát jó kilátásokkal számolhat az idén. Utána következik Norvégia, ahol a vizsgált országok közül a legmagasabb az egy főre jutó GDP idén várható szintje: 67 619 dollár.

A következő csoport: Nagy-Britannia, Ausztria, Új-Zéland, Izland, Malajzia és Németország. Az Európai Unió vezető államának szép reményei jó hírt jelentenek nem csak a németek, de az egész Unió számára is. Magyarország a 19. helyezett a gazdaságok boldogságlistáján, ahol közvetlenül Izrael után következik.

Van persze a listának vége is. Íme, a leggyászosabb kilátásokkal rendelkező öt állam: Venezuela, amely az utolsó,  aztán Argentína, a Dél-Afrikai Köztársaság, Ukrajna és Görögország. Egyiket sem kell különösen magyarázni, de persze nyilvánvaló, hogy önmagában a munkanélküliség hiánya és az alacsony infláció még nem a boldogság záloga a gazdaságban sem. De tény, hogy a Bloomberg ilyen listáit az egész világon olvassák, és a befektetők általában jobban kedvelik a boldog országokat a boldogtalanoknál…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez