Kína tizedével növeli katonai költségvetését

Tavaly 12,2%-os növekedés volt, és az idénre tervezett 10% -os a legalacsonyabb az elmúlt 5 évben – hangsúlyozta a parlament szóvivője, aki a tavaszi ülésszak előtt ismertette a 2964 tagú nemzetgyűlés elképzeléseit.

Kína hadserege még nem elég korszerű minden téren, és ez sebezhetővé teszi az országot – jelentette ki Fu Jing  asszony, a nemzetgyűlés szóvivője pekingi sajtóértekezletén. A 10%-os növekedés mindenképp meghaladja majd a GDP várható növekedési ütemét. A szóvivő szerint Li Kocsiang miniszterelnök 7% körüli GDP növekedést jelent majd be a kormányprogram ismertetése során. Ez lassúbb, mint az elmúlt évtizedben bármikor, de jóval gyorsabb, mint a fejlett világban, ahol már éves 3 százalékos növekedés is jó eredménynek számít.

Kína új terrorizmusellenes törvénye, melyet várhatóan idén fogadnak el, nem sérti majd a külföldi vállalkozások érdekeit – sietett megnyugtatni a szóvivő a külföldi befektetőket. Korábban Obama amerikai elnök kifogásolta, hogy a tervezett jogszabály olyan adatszolgáltatásra kötelezi a külföldi cégeket, amely már zavarja üzleti működésüket.

A nemzetgyűlés törvényt kíván hozni a családon belüli erőszakról is. Ez a maga nemében az első ilyen lesz Kínában, ahol a nők jogait még sok helyen nem respektálják kellőképp. A szóvivő asszony beszélt a nagy korrupcióellenes kampányról is, melyben fontos szerepet játszik a nemzetgyűlés, hiszen olyan törvényeket alkot, melyek akadályozzák a megvesztegetést és elősegítik a korrupt mandarinok letartóztatását. A nemzetgyűlés szóvivője megerősítette azt, amit Hszi Csinping elnök rendszeresen hangoztat: senki sem kerülheti el a korrupciós vizsgálatot,  akármilyen magas pozícióba jutott is.

Vajon a nemzetgyűlés tagjai mennyire mutatnak példát ezen a téren? A 2964 honatya és honanya közül 39-et hívtak vissza és váltottak le, mert megbuktak a korrupciós vizsgálat során – mondta a szóvivő Pekingben. Nemrég a hadsereg 16 tábornokáról derült ki, hogy előzetes letartóztatásban vannak különböző vádak miatt. A kormány tanácsadóinak körében is tisztogatás ment végbe, és több mint egy tucat, korábban befolyásos mandarin került a rettegett fegyelmi bizottság vizsgálati fogságába. Kínában a nemzetgyűlés nem hoz önállóan döntéseket, mert azokat a kormányzó kommunista párt már jóelőre elintézi. Egy kínai blogger megírta: Mao tábornok, Mao Cetung elnök unokája évtizedek óta a nemzetgyűlés tagja, de mindig minden határozatot szó nélkül megszavazott. Ott szunyókál a parlamentben, de szorgosan felveszi képviselői fizetését. A kritikus bloggert az ilyen jellegű megjegyzések miatt a rendőrség őrizetbe vette, mert “internetes bírálataival zavart keltett”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez