Ellenzéki nagykoalíció Lesothóban

Kihirdették a parlamenti választás végeredményeit Lesothóban, ahol egyik párt sem tudott kormányzati többséget szerezni. Ez lehetőséget ad az ellenzéknek arra, hogy összefogjon és koalícióban irányítsa az apró dél-afrikai országot.

A hivatalos adatok szerint az ellenzéki Democratic Congress 47, a leköszönő miniszterelnök vezette All Basotho Convention 46, míg a szintén ellenzéki Lesotho Congress for Democracy 12 mandátumot szerzett a választáson. A parlamentbe bejutott még a Basotho National Party, a Popular Front for Democracy, a Reformed Congress of Lesotho és még négy kisebb ellenzéki párt, amelyek egyenként egy-egy képviselői helyet szereztek.

A választási eredmények kihirdetése után az ellenzéki pártok közölték, összefognak annak érdekében, hogy meglegyen a többségük a kormányalakításhoz. Ahhoz viszont kevesen vannak, hogy kétharmados többségre tegyenek szert a parlamentben. A jövőben ezért kénytelenek lesznek együttműködni a leköszönő Thomas Thobane miniszterelnök pártjával, ha  alkotmányos jogszabályokon is változtatnának.

Pakalitha Mosisili, a Democratic Congress vezetője megígérte, elkerülik az előző kormányzat hibáit, amelyek válságba sodorta az országot. Arról viszont még nem beszélt, hogy a koalíciós kormányban ki milyen szerepet fog kapni.

Lesothóban tavaly augusztusban robbant ki a politikai krízis, miután Thobane miniszterelnök feloszlatta a parlamentet azért, hogy megakadályozza az ellenzéki pártok koalícióra lépését, amivel kiszoríthatták volna őt a hatalomból. Nem sokkal később egy sikertelen puccskísérlet is bekövetkezett az országban. Thobane miniszterelnök ezért Dél-Afrikába menekült. A politikai válságkezelés eredményeként  visszatérhetett, hogy a választásokig irányítsa az átmeneti kormányt.

Szakértők szerint Lesothóban sürgősen reformokat kell végrehajtani a politikai krízis rendezése érdekében. A rendőrségnek és a hadseregnek még most is komoly politikai befolyása van, ami nehezíti az apró dél-afrikai ország irányítását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez