Konyhakéses támadás az amerikai nagykövet ellen Szöulban

45 centiméter hosszú konyhakéssel szúrt az USA nagykövetének arcába egy koreai nacionalista, aki ellenzi az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatot. “Az amerikai nagykövet megsérült, de élete nincs veszélyben”- közölték a kórházban Szöulban.

Éppen beszédet készült mondani egy munkareggelin Mark Lippert nagykövet, amikor egy koreai nemzeti viseletbe öltözött férfi rárontott, és késével megsebesítette. A támadó azt kiáltotta, hogy elítéli az amerikai-dél-koreai katonai együttműködést. Főként azt, hogy háború esetén Dél-Korea fegyveres erői amerikai irányítás alá kerülnének. Dél-Koreában minden tavasszal közös hadgyakorlatot tart a helyi hadsereg és az USA fegyveres erői. Az Egyesült Államok jelenleg körülbelül 30 ezer katonát tart Dél-Koreában.

A támadó a két Korea egyesülésének a híve, és elutasítja az együttműködést az Egyesült Államokkal és Japánnál. 2010-ben követ hajított Japán nagykövetére Szöulban. Akkor felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Most azonnal elfogták, és minden bizonnyal súlyosabb büntetésre számíthat.

Dél-Korea elnökasszonya és az amerikai elnök egyaránt elítélte a merényletet. Obama elnök fel is hívta telefonon a 42 éves nagykövetet, akit személyesen jól ismert, hiszen még nem is oly rég Washingtonban szolgált. Ő volt a hadügyminisztérium ázsiai ügyekkel megbízott helyettes államtitkára. Ezt megelőzően szolgált a flotta hírszerző alakulatánál. 2007-ben és 2008-ban Irakban dolgozott, mint a US Navy hírszerző tisztje. Október óta képviselte hazáját Szöulban.

Dél-Korea az USA egyik legfontosabb szövetségese Ázsiában. A két állam katonái minden tavasszal közös hadgyakorlatot rendeznek, hogy elriasszák Észak-Korea esetleges katonai akcióját. Észak-Korea ifjú diktátora rendszeresen atomháborúval fenyegeti meg Dél-Koreát és az USA-t. A koreai félszigetet hetven évvel ezelőtt osztotta ketté a Szovjetunió és az Egyesült Államok. Moszkvában májusban ünneplik meg a második világháború győztes befejezését, és erre a díszszemlére meghívták Kim Dzsongunt is. Ha elmegy, akkor ez lesz Észak-Korea ifjú diktátorának az első hivatalos külföldi útja.

SKOREA-US-DIPLOMACY-AMBASSADOR-ATTACK

Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez