Legyőzi a hamburgert a grúz konyha?

Unalomig szajkózták már, mennyire fantasztikusak a borok Grúziában. Konyakjukat jól ismerjük itthon és már a lepényszerű hacsapurit is megkóstolhatjuk több helyen. Az Egyesült Államokban most a grúz konyha lelkes hívei dolgoznak az áttörésért, számolt be a The Washington Post.

Mamuka Cereteli amellett, hogy nemzetközi kapcsolatokat tanít a Johns Hopkins Egyetemen, egy Grúz Borház tulajdonosa is Washingtonban. A grúz borokat 2005-ben hozta el először az amerikai városba, Manhattanben pedig azóta már három grúz étterem is nyílt. Ráadásul újévkor 9 grúz bort és rövidet ajánlott megkóstolásra a gazdagok és sikeres magazinja, a Forbes.

Mindezek ellenére még nem jött el az igazi fordulat, amelyben nemcsak az 52 éves Tsereteli bízik nagyon. Tavaly New Yorkban az már kiderült, hogy a hacsapuri éjszaka tud igazán hódítani. Az általában csónak alakú, sajttal, vajjal és tojással töltött kenyeret már úgy viszik a 14. utcai étteremből éjjel 2 és 3 között, mint a cukrot.

A nyilván nagy mennyiségű alkohol felszívására képes laktató finomságon túl is van azonban élet a grúz gasztronómiában. Ott van például a dióval töltött padlizsántekercs, vagy a disznó-, csirke- és kecskehússal töltött fogások, de a vegetáriánusok is kedvükre válogathatnak. Az ortodox keresztények böjti ételeinek jó része ugyanis a kaukázusi országból ered.

Ezt a széles választékot éttermek híján magánemberek lakásaiban kóstolhatják meg az amerikaiak. Washingtonban például a 29 éves Jenny Holm úgynevezett vacsoraklubot szervezett. Sok honfitársához hasonlóan ő is oroszországi tanulmányútján ismerkedett meg a grúz konyhával, amely annyira lenyűgözte, hogy később kétszer is járt Grúziában, ahol másodszor már kifejezetten az ország különböző régióinak ételeit tanulmányozta. Az első, még szeptemberi grúz vacsoráján (supra) körülbelül harmincan vettek részt, ahol a vendéglátók munkáját egy áldomásmester (tamada) segítette, aki azért felel, hogy a bor legalább úgy folyjon, mint a szó, de senki se igyon többet a kelleténél.

Holm szerint a grúzok még közel sem tettek meg mindent a siker érdekében. Cereteli szerint viszont ez már csak idő kérdése. Paata Macsavariani, a Grúz Nagykövetség kulturális attaséja pedig azt mesélte az amerikai lapnak, hogy egyre nagyobb az érdeklődés, ezért azt reméli, hamarosan nyílik már végre grúz étterem Washingtonban.

Kép: Hacsapuri (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez