Ötszáz éve eltűnt városra bukkantak Hondurasban

Sokan azt hitték, hogy a “Majom Isten városa” csak Hernán Cortés, a véreskezű konkvisztádor az aranyláztól némileg túlfűtött fantáziájában élt. Egészen mostanáig, amikor is a National Geographic kutatócsoportja végül rábukkant az Újvilág egyik legnagyobb építészeti csodájának tartott prekolombián városra a dzsungel mélyén.

A “Fehér Városnak” is nevezett ősi települést a Christopher Fisher által vezetett expedíció találta meg, egy gyakorlatilag érintetlen őserdővel borított régióban, Mosquitia városától nem messze. A település pontos koordinátáit szigorú titoktartás övezi, megelőzendő a lelőhely kifosztását, amelyet a levegőből kíváncsiskodó tekintetek elöl buja növényzet takar.

Fisher csoportja megerősítette, hogy a rituális központként használt ősi város felbecsülhetetlen kulturális és régészeti értéket képvisel. A “Majom Isten városát” páratlan, madarakat, majmokat és jaguárokat ábrázoló kőfaragások díszítik, amelyek a szakértők szerint időszámításunk szerint 1000 és 1400 környékéről származnak.

A most felfedezett ősi várost egyébként még éppen időben fedezték fel a kutatók, ugyanis, ha csak nem fékezik meg az erdőirtást a környező dzsungel még a legoptimistább előrejelzések szerint is mintegy 8 éven belül teljesen el fog tűnni, ami a romokat is komolyan veszélyezteti.

Külön érdekesség, hogy az 1940-es években az amerikai Thodore Morde töviről hegyire átfésülte a régiót és bár biztosan állította, hogy megtalálta a várost – amit az felfedező által bemutatott prekolombián tárgyak is bizonyítani látszanak – a pontos koordinátákat nem hozta nyilvánosságra. Morde nem sokkal később önkezével vetett véget életének és a “Majom Isten városának” titkát is magával vitte a sírba.

Amerika egyik legbecsesebb régészeti kincse egy eddig megválaszolatlan kérdést is felvet, olyannyira, hogy még a majákkal együtt élő kultúra pontos nevét sem tudták meghatározni a szakértők.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez