Leváltották a majd' mindenható belügyminisztert Egyiptomban

Nyolc minisztert menesztett a 35 tagú kormányból Szíszi elnök. A majd mindenható belügyminiszter is távozott. Azért nem került túlságosan messzire a hatalomtól, hiszen Szíszi elnök biztonságpolitikai tanácsadója lett.

Még Morszi elnök nevezte ki a nagyon fontos belügyminiszteri posztra Mohamed Ibrahim tábornokot. A Muzulmán Testvériség által támogatott elnök megbízott benne, épp úgy, mint a hadügyminiszterben, egy bizonyos Szíszi tábornokban. Aztán jött a katonai hatalomátvétel: Morszi börtönbe került, és a belügyi alakulatok vérbe fojtották a Muzulmán Testvériség akcióit. Legkevesebb 1500 ember meghalt. Szíszi tábornok mindenben támogatta a belügyminisztert. Ezért aztán senki sem csodálkozott amikor az elnökké választott Szíszi megtartotta belügyminiszterét.

Csakhogy Egyiptom belbiztonsági helyzete nem javult igazán: továbbra is sok az iszlamista merénylet. A hétköznapokban is gyakoriak a tömeges halálesetek, mint legutóbb egy futballmeccs kapcsán, ahol pánik tört ki és az emberek összetaposták egymást. Ezt követően a tüntetők kórusban követelték a belügyminiszter menesztését. Most megkapták. De Mohamed Ibrahim tábornok Szíszi elnök biztonságpolitikai tanácsadója lett. Elképzelhető tehát, hogy a hatalma csökkent, de a befolyása nem, hiszen közel lesz az elnök füléhez.

Ki az utód? Magdi Abdel Ghaffar nyugalmazott tábornok, aki eddig a nemzetbiztonsági főosztályt vezette a belügyben. Nem lesz könnyű feladata, hiszen Egyiptom harapófogóba került: a dzsihádharcosok keletről és nyugatról egyaránt fenyegetik. Keleten a Sinai félszigeten egyre erősebb a befolyásuk. Mind többen teszik le a hűségesküt az önjelölt Kalifának, aki az Iszlám állam élén áll Szíriában és Irakban. Nyugaton pedig ott van Líbia, ahol a dzsihádharcosok egyiptomi polgárokat ölnek és kiképző táborokat tartanak fenn, melyekben ifjú terroristákat képeznek. Szíszi elnök javasolta Amerikának és az Európai Uniónak, hogy indítsanak közös katonai akciót Líbia pacifikálása érdekében. Ennek szükségességét elismerik mind Amerikában mind pedig Európában, de nem akarnak újabb frontot nyitni egy arab országban. Egyiptom tehát kénytelen lesz egyedül megküzdeni az iszlamista terrorizmussal, mely alapjaiban fenyegeti a legnépesebb arab államot, mely most új belügyminisztert kapott: hátha ő jobban boldogul, mint majd’ mindenható elődje.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez