Pillantás Indonézia kivégző szigetére

A Kambangan (vagy Nusakambangan) szigetet Indonézia Alcatrazának is nevezik: hihetetlen szökésbiztos börtöneiről ismert, ahol elítélt gyilkosok, terroristák, kábítószercsempészek és korrupt politikusok raboskodnak. De a halálra ítélteket is itt végzik ki.

A kábítószercsempészet miatt elítélt ausztrál Andrew Chan (31) és Myuran Sukumaran (33) is itt várja jelenleg az ítélet végrehajtását, sokadmagával.  A 2002-es, Bali szigetén történt robbantásos merénylet végrehajtóit is itt végezték ki 2008-ban. Idén január 18-án pedig azt a 6 embert, köztük 5 külföldit érte itt a végzete, akiket szintén kábszercsempészet miatt ítéltek halálra.

A sziget mintegy 30 kilométer hosszú és 7 kilométer széles. Nem csak börtönök vannak rajta, emberek is szép számmal élnek ott, körülbelül 3 ezren. A természeti szépségek, strandok és barlangok érdekesek lehetnek a turisták számára is. Egy közeli faluban, ami a folyó túloldalán van, közel 4 ezer család él.

A börtönszigetre való belépés azonban nagyon nehézkes, a The Straits Times szerint egy hónapba is beletelhet, hogy a médiát beengedjék. Persze, akik nem a börtönökre kíváncsiak, akár csónakkal is megközelíthetik a szigetet.

A hatalmas börtönkomplexumban több mint 1600 embert tartanak fogva. Összesen hét szuperbiztos börtön helyezkedik el egymástól 4 kilométer távolságra, ezek mindegyikét magas falak és drótkerítés veszik körül.

Az LP Pasir Putih elnevezésű börtönben a legmagasabb szintű a biztonság. Még a minisztereknek is külön engedély kell a belépéshez. Ugyanakkor az LP Terbuka az úgynevezett „nyitott fegyház”, ahol a fogvatartottak számára szabad a mozgás, és különböző tevékenységeket folytathatnak azok, akik már letöltötték büntetésük felét.

A legtöbb elítélt egyébként általában 5, vagy annál több évet tölt el itt. Akiket halálra ítéltek, azokat elkülönített cellákban tartják.

Mielőtt valakit elkülönítenek, tájékoztatják arról, hogy mikor lesz a kivégzése, illetve arra kérik, hogy mondja meg utolsó három kívánságát. Az indonéziai törvények értelmében legkevesebb 72 órával a kivégzés előtt közölni kell az elítélttel az ítélet végrehajtásának időpontját. 

Hogyan történik a kivégzés?

1. A kivégzőosztag 12 magasan képzett lövészből áll, köztük két kimagaslóan erős emberből. Őket különös gonddal választják ki, hogy fizikailag és mentálisan is alkalmasak legyenek a feladatra.

2. A foglyok szemét bekötik és a végrehajtás helyszínére viszik.

3. Az elítélt lehetőséget kap, hogy szembenézzen a kivégzőosztaggal.

4. A lövészek egyszerre lőnek az elítélt szívébe. Ritkán hibáznak, mind kiváló lövők.

5. Az elítéltnek egy percen belül meg kell halnia, ha nem azonnal.

6. Ha az elítélt nem hal meg azonnal, a kivégzőosztag fejlövést alkalmazhat.

Egy egykori hóhér azt nyilatkozta, hogy vannak ugyan, akik isteni kegyelemért könyörögnek utolsó perceikben, a legtöbben azonban némán elfogadják sorsukat.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez