Pandúrból rabló: rács mögött a bolíviai rendőrség egykori parancsnoka

Óscar Ninát, aki 2010 és 2011 között bolíviai rendőrség parancsnoki tisztségét töltötte be, korrupciós vádakkal, valamint a nemzetközi drogkereskedelemmel ápolt kapcsolatai miatt tartóztatták le a hatóságok. Nina mellett rács mögé került az exrendőr felesége és két fia is. Az ügy pikantériája, hogy Nina rendőrfőnökként a világ egyik legnagyobb kokatermelő országának drogellenes ügyosztályát is igazgatta.

A nyomozás jelenlegi állása szerint az sem kizárható, hogy Nina családja kapcsolatban állt a nemrég letartóztatott mexikói drogbáró, „El Chapo” Guzmán fiával is. A feltételezések szerint a volt rendőrfőnök segítségével jelentős kokainszállítmányok indulhattak háborítatlanul az észak-amerikai és európai piacok felé.

Hugo Moldiz bolíviai kabinetminiszter szerint Nena fia, Óscar Hugo Nina Morales hadnagy nem sokkal elfogása előtt azzal fenyegette meg a hatóságokat, hogy amennyiben a bíróság a letartóztatásáról döntene, úgy meggyilkoltat mindenkit, aki közvetetten vagy közvetlenül szerepet vállal az ellene folytatott eljárásban.

Az idősebb Nina letartóztatása után tett vallomásában elmondta, hogy a drogműveletek Sacha Lloreni volt kabinetminiszter és a jelenlegi társadalomvédelmi miniszter helyettes, Felipe Cáceres tudtával zajlottak.

A volt rendőrfőnök letartóztatására négy évvel az után kerül sor, hogy egy észak-amerikai bíróság drogkereskedelem vádjával 15 év börtönbüntetésre ítélte René Sanabriát, a bolíviai rendőrség egy másik magas rangú tisztjét. Két héttel Sanabria letartóztatása után Ninát eltávolították posztjáról, azonban akkor még korántsem volt bizonyított, hogy köze lett volna a kétes ügyletekhez.

Moldiz a sajtónak elmondta, hogy a volt rendőrfőkapitány és családtagjainak letartóztatása nyomán számos más egyenruhás ellen is eljárás indult, valamint arról biztosította a közvéleményt, hogy a törvény teljes szigorával járnak majd el a korrupt rendőrök ügyében. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez