27 kiló arannyal bukott le egy észak-koreai diplomata

Huszonhét kilogramm aranyat foglaltak le a bangladesi vámosok pénteken Dakka repülőterén egy észak-koreai diplomatától, aki poggyászában próbálta becsempészni az országba a mintegy 400 millió forint értékű nemesfémet.

A 170 darab aranyrudat Észak-Korea dakkai nagykövetségének első titkára, Szon Jong Nam bőröndjében találták meg a csomag átvilágítása során. A repülőtérre Szingapúrból érkező diplomatát rövid időre őrizetbe vették, de diplomáciai mentessége miatt hamar szabadon bocsátották.

A bangladesi adóhivatal közölte, hogy vámügyi szabálysértési eljárást indítottak a diplomata ellen, és – a diplomáciai mentességétől függetlenül – büntetőjogi feljelentést terveznek tenni az ügyben. A dél-ázsiai országba egyébként 200 gramm aranyat lehet adómentesen bevinni.„Amit (az észak-koreai diplomata) tett, az túlmegy minden diplomáciai szabályon” – mondta Hán Mojnul vámügyi illetékes.Az Egyesült Államok és az ENSZ által elsősorban atomprogramja miatt kivetett gazdasági szankciók alatt álló Észak-Korea megfigyelők szerint egyebek mellett illegális kábítószer- és fegyverkereskedelemből, valamint pénzügyi csalásokból próbál külföldi bevételekhez és ezeken keresztül kemény valutához jutni. Ezeket a fegyverkezési programjaira és vezetői fényűző életmódjának finanszírozására szánt összegeket diplomaták szerint egyre nagyobb hozzáértéssel mozgatja és fedi el a világtól elzárkózva élő kommunista ország – emlékeztetett a Reuters brit hírügynökség.Az AFP fotója illusztráció)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez