Kivégezték a videóra vett borzalmak egyik résztvevőjét Egyiptomban

Végrehajtották az első olyan halálos ítéletet Abdel Fattah asz-Szíszi egyiptomi államfő hivatali idejében, amely során az Egyiptomban betiltott Muszlim Testvériség szervezet egyik hívét végezték ki.

Szombat reggel az egyiptomi belügyminiszter a Facebook-adatlapján tette közzé,hogy Mahmúd Haszán Ramadánt felakasztották az egyiptomi hatóságok. A bíróság bűnösnek találta a férfit egy tavalyi incidensben, amikor a Mohamed Murszi megbuktatását követő egyik augusztusi tüntetésen egy épület tetejéről gyerekeket dobtak le, az esetről videó is készült. Az Alexandriában elkövetett gyilkosságban Ramadán is részt vett és a bíróság “radikális iszlamistának” találta, igaz azt elismerte, hogy nem volt tagjai a betiltott Muszlim Testvériségnek, de szimpatizált vele. A videófelvételen látni, hogy az al-Kaida egyik zászlaját hordja a nadrágja farzsebében.

egypt-terror

Mohamed Murszi bukása óta több száz halálos ítélet született Egyiptomban, elsősorban a Muszlim Testvériség egykori tagjai kapták ezt a büntetést. Tavaly februárban Minja városában 638 embert ítéltek halálra, márciusban Murszi 529 támogatójára szabták ki a legsúlyosabb büntetést, továbbá december 3-án halálra ítéltek 188 egykori Muszlim Testvériség tagot, akik részt vettek a kerdaszai rendőrőrs elleni támadásban tavaly augusztusban és megöltek 11 rendőrt. Később a halálos ítéletek közül többet életfogytiglanra módosítottak, de egyiptomi sajtóforrások szerint az ügyek alig egyharmadában történt ilyen jellegű változás. Kairó elég sok kritikát és bírálatot kapott a nyugati országoktól és az emberjogi szervezetektől a tömeges halálos ítéletek miatt.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez