Kísértetiesen hasonlít a Kártyavár Petrovja Putyinra

Elérkezett a végtelenül sikerese politikai sorozat, a Kártyavár harmadik évada. Amellett, hogy ez óriási hír a sorozatfüggőknek, érdekes párhuzam jelent meg a filmbéli orosz elnök, Viktor Petrov és a valódi elnök, Vlagyimir Putyin között.

Amennyiben még nem nézte meg az új évadot, de tervezi, akkor most tegye félre ezt a cikket amíg be nem fejezte, ugyanis elő fog fordulni néhány spoiler.

Az orosz külpolitikának köszönhetően szinte minden nap a címlapra kerül valami a keleti hatalommal kapcsolatban, legyen szó az ukrán krízisről vagy az amerikai diplomáciai kapcsolatról. A feszültség egyértelműen megjelenik a sorozatban is, nem is beszélve konkrét hasonlóságokról a valós és a fikciós elnök között.

Bár a harmadik évad forgatókönyvét még azelőtt befejezték, hogy az ukrán helyzet nemzetközi médiafigyelmet kapott volna, azért itt-ott sejthető néhány burkolt jelzés.

A dolog ott kezdődik, hogy mindkét elnök monogramja V.P., illetve mindketten megkapták a sokatmondó “thug” jelzőt, ami magyarul annyit tesz: gonosztevő. Claire Underwood (Robin Wright) tanácsolja férjének, Francis Underwoodnak (Kevin Spacey), hogy ne hunyászkodjon meg az orosz elnök előtt, legyen az bármilyen okos is, végtére is csak egy gonosztevő. Ugyanezen jelzővel illette tavaly nyáron Sir Peter Westmascott, Nagy-Britannia amerikai nagykövete Putyint, amikor az ukrán krízisről volt szó.

A sorozatban kitértek Oroszország szélsőséges melegellenes nézeteire is. Underwoodék egy amerikai melegjogi aktivistát próbálnak kiszabadítani az orosz fogságból. A férfi azért került börtönbe, mert részt vett egy tüntetésen. Természetesen itt azért még nem tart Putyin melegellenes politikája, de a párhuzam egyértelmű.

Petrov érzelemmentesen beszél a közel-keleti helyzetről is, majd elmondja: “Oroszország semmit sem nyerne azon, ha béke lenne a Közel-Keleten.” Putyint is többen meggyanúsították, hogy tüzeli az amúgy is pattanásig feszült helyzetet, hiszen Hamasz vezetőket látott vendégül Moszkvában és fegyverekkel látja el Iránt és Szíriát.

Végül pedig egy igazán találó szúrás következik a Kártyavár részéről: a sorozatban feltűnik a Pussy Riot punk zenekar két tagja is, NagyezsdaTolokonnyikova és Marija Aljohina, sőt az előbbi férje, Pjotr Verzilov is. A hármas vendégeket játszik egy, a Fehér Házban rendezett vacsorán, Petrov tiszteletére.

A való életben persze nem jöhetne létre egy ehhez hasonló találka Putyinnal, ugyanis a két említett hölgyet elítélték, amiért Putyin-ellenes zenét játszottak. Ha esetleg, valami furcsa véletlen folytán megtörténne, akkor a minimum az lenne, hogy egy legalább olyan jó pohárköszöntőt mondanának, mint a sorozatban:

“Viktor Petrovra, aki példátlan hűségről tett tanúbizonyságot, mikor országa felét barátainak ajándékozta. Továbbá olyannyira nyitott a kritikára, hogy legtöbb ellenfele jelenleg is börtönben ül. Emelem poharam tehát Viktor Petrovra, egy kiváló vezetőre, aki senkitől sem fél – kivéve persze a melegeket.”

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez