Hazafias tett a konyhakéses nagykövet-szabdalás?

Észak-Korea hazafias tettnek nevezte az amerikai nagykövet megtámadását, de nem vállalta érte a felelősséget.

Az 55 éves tettes is tagadta, hogy Észak Korea megbízásából szúrta volna meg az Egyesült Államok nagykövetét Szöulban. A 42 éves nagykövet arcát 80 öltéssel kellett összevarrni.  Dél-Koreában gyilkossági kísérlettel gyanúsítják a nacionalista férfit, aki már hatszor járt Észak-Koreában. 2011-ben emlékművet kívánt állítani Szöulban az elhunyt észak-koreai diktátornak, Kim Dzsongilnek. Egy évvel korábban Japán nagykövetét támadta meg. A bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, hiszen a japán nagykövetnek nem esett baja. Most viszont vérző arccal vitték el az USA nagykövetét arról a munkareggeliről, ahol épp beszédet mondani készült.
A támadás időzítése nem véletlen: az USA és Dél-Korea minden tavasszal közös katonai gyakorlatot tart, hogy elriassza Észak-Koreát egy esetleges támadástól. 1950-ben a koreai háború úgy kezdődött, hogy Sztálin utasítására Kim Ir Szen, Észak-Korea első diktátora, megindította a csapatait Szöul elfoglalására. Az amerikai hadsereg válaszcsapást hajtott végre mire Észak-Korea Kína katonai segítségét kérte. Több mint egymillió kínai “önkéntes” érkezett, akik hatalmas áldozatokkal megállították az amerikai támadást. Akkor halt meg Mao elnök elsőszülött fia is Észak-Koreában. A háború fegyverszünettel ért véget 1953-ban.
Kim Dzsongun, a dinasztia harmadik számú uralkodója rendszeresen nukleáris támadással fenyegeti meg Dél-Koreát, az USA-t és Japánt. Amerika körülbelül 32 ezer katonát állomásoztat Dél-Koreában, és háború esetén az ország hadserege amerikai irányítás alá kerülne. Ezt tartalmazza a két állam védelmi szerződése, melyet nemcsak Észak-Korea ellenez, de a koreai nacionalisták egy része is. Minden bizonnyal közéjük tartozik az amerikai nagykövet támadója is.
Kim Dzsongunt, az ifjú diktátort meghívták Moszkvába, hogy vegyen részt a Győzelem napi ünnepségeken májusban. Oroszországban akkor emlékeznek meg arról, hogy a Szovjetunió- akkor mint a nyugati hatalmak szövetségese- győzelmet aratott a náci Németország felett. Ha Kim Dzsongun elmegy Moszkvába, akkor ez lesz Észak-Korea ifjú diktátorának az első hivatalos külföldi útja. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez