A FIFA elnöke felszólította Iránt: Női nézőket a stadionokba!

Többször okozott botrányt Iránban és a világban is, hogy a perzsa országban tilos a nőknek stadionokba menniük és férfiak által játszott sportokat nézniük. Joseph Blatter felszólította Teheránt, hogy azonnal vessen véget ennek a gyakorlatnak.

Az elnökkel való tárgyalásom után olyan benyomással távoztam, hogy középtávon megoldódhat ez tűrhetetlen helyzet, de azóta nem történt semmi az ügyben” – írta Joseph Blatter,a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke a szervezeti eheti, “nőnapi különszámában”. Blatter már 2013-ban tárgyalni kezdett Hasszán Róhánival,  hogy az új elnök engedje meg, hogy a nők is bemenjenek a stadionokba és nézhessék a futballmérkőzéseket.  “A futball mindenkié. Nem számít, ki vagy, és honnan jöttél”. Ezenfelül Blatter megvédte a tavalyi döntését, miszerint Jordániának ítélte az U17-es női világbajnokság rendezési jogát, mert “lányok millióinak nyitotta ki a futballhoz vezető ajtót az arab világban”.

Iránban 1979 óta börtönbüntetés terhe mellett tilos a nőknek olyan sporteseményeket látogatni, amelyeken férfiak játszanak. 2006-ban Mahmúd Ahmadinezsád  engedélyezte a nők helyszíni szurkolását, igaz, külön szektorban foglalhattak csak helyet. Ahmadinezsád   leváltását követően azonban a nők ismét partvonalon, vagyis lelátón kívülre kerültek.

Tavaly nagy vihart kavart, amikor Ghoncheh Ghavamit több másik nővel együtt vették őrizetbe 2014. június 20-án a teheráni Azadi stadionnál, mert meg akarták nézni az iráni-olasz férfi röplabda-válogatott meccset. A hatóságok tavaly novemberben harmincezer dollárnyi óvadékért vagyis körülbelül 7,3 millió forintért, cserébe elengedték. Az idén januárban, Ausztráliában rendezett Ázsia-kupán pedig az Iráni Labdarúgó Szövetség erkölcsi bizottsága kiadott egy nyilatkozatot, amelyben felszólítja a sportolókat: kerüljék az érintkezést a női szurkolókkal, és különösen a “szelfik” készítését mellőzzék, különben komoly büntetésre számíthatnak.

Ugyanakkor az iráni sporthatóságok közben jelezték, hogy felülvizsgálják a meccsek látogatására vonatkozó szabályokat, lehet, hogy engedélyezni fogják a férfi mérkőzések látogatását nőknek.A változásra azért is szükség van, mert Irán az  Egyesült Arab Emírségekkel együtt versenyez a 2019-es Ázsia-kupa megrendezésének a jogáért, de a nők kitiltása a stadionokból  rontja Teherán esélyeit…

A kép forrása: Europress/AFP

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez