Közösen szedi majd az aknát a kormány és a FARC

A kolumbiai kormány és a FARC gerillaszervezet megállapodott arról, hogy az ország több részén közösen fognak a rendkívül veszélyes taposóaknák felszedéséhez. A Havannában zajló megbeszéléseken a kormány delegációját vezető főtárgyaló, Humberto de la Calle bejelentette, hogy a FARC tagjai fegyver nélkül és civilben vesznek majd részt a norvég szakértők felügyelete alatt zajló aknamentesítésben.

De la Calle azt is elmondta, hogy a kormány kész a munkában résztvevő gerillák ellen érvényben lévő elfogatóparancsok felfüggesztésére is – írja a BBC Mundo. Azt még egyelőre nem tudni, hogy az ország mely pontjain látnak munkához az aknaszedők és azt sem, hogy mikor kezdődik a művelet. A FARC és a kormány közös nyilatkozata szerint egy közös technikus csoport felel majd a menetrend kidolgozásáért.

Juan Manual Santos államfő rendkívül fontos mérföldkőnek nevezete az gerillák és a kormány első közös, a béke megszilárdítását célzó projektjét.

„Nagyra értékelem a FARC lépését, mert közelebb hozza mindannyiunk közös célját: a békét Kolumbiában”

-hangsúlyozta Santos.

Valóban, a több mint ötvenéves konfliktus után a mostani lenne az első olyan projekt, hogy a hadsereg és a gerillák egy közös műveletben vesznek részt. Úgy tűnik, hogy az eddig 33 körös béketárgyalások után a mostani egy különösen fontos lépés a konfliktus végleges lezárásának irányába. .

A taposóaknák ez idáig 11 000 áldozatot szedtek Kolumbiában, amelyet ebben a tekintetben Dél-Amerika legfertőzöttebb országának tartanak a szakértők. 2013-ban Kolumbiában továbbra is napi 9 áldozatot szednek az aknák és a statisztikák szerint az áldozatok 40%-a a civilek, főként a gyerekek soraiból kerül ki.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez