Nők vezető szerepben – az adatok szerint Latin-Amerika jól áll…

A nők átlagosan hetente 11 órával többet dolgoznak, mint a férfiak és házimunkájukkal lehetővé teszik, hogy férjeik és fiaik jobban megfeleljenek a munkahelyi elvárásoknak. A férfiak gyorsabban haladnak a ranglétrán, van idejük tanulni, fejlődni – míg a feleségeik otthon mossák az ingeiket.

Ezt állapította meg A nők és a munka világa című tanulmányában Ximena Peña kolumbiai egyetemi oktató, aki évtizedek óta kutatja a nők szerepét a kolumbiai társadalomban.

Az keltette fel a figyelmét, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO adatai szerint a világon a legtöbb vezető beosztású nő éppen Kolumbiában dolgozik. Mint az egyetemi tanár elmondta, ezt a szép statisztikát az ő kutatásai egyáltalán nem támasztják alá.

Az ILO szerint Kolumbiában – 198 országot összehasonlítva – a vezető állások legtöbbjét, 53,1 százalékát, nők töltik be.  Előkelő helyeken áll a világranglistán Santa Lucía (52,3%), és   Jamaica is (59,3%). ,,Meglepnek az eredmények, mert itt Kolumbiában – ha szépségkirálynőket vagy újságírónőket kell megnevezni, csak akkor vannak női vezetők, de nagy cégek élén csak férfiak állnak – mondja.

Elképzelhető azonban, hogy az egyszemélyes vállalkozások, minicégek – tipikusan női terület – adatai torzítják el ily módon az adatokat – teszi hozzá.  Ugyanis a 10 legnagyobb kolumbiai cég közül egyetlen egynek az élén áll nő, Sylvia Escovar (foto fent), a Terpel gázellátó vállalat élén. A többi kilenc nagy cég élén férfiakat találunk.

Ugyanakkor örvendetes, hogy egyre több nő kerül be a munka világába és egyre magasabban képzettek. Kolumbiában van női quóta – ebben meghatározzák a nők minimális létszámát a magas pozíciókban. A különbség ennek ellenére még mindig tetemes a női és a férfi vezetők számát illetően – mondja Sylvia Escovar. Előrelépés persze létezik, és ez pedig az oktatás hozzáférhetőségének köszönhető – ma egy kolumbiai nő jobban képzett, több évet tölt el az egyetemen, több tárgyat tanul és magasabb végzettséget szerez.

Aztán a munkaerőpiacon már más a helyzet. Szemükre vetik fizikai gyengeségüket, érzelmi függőségüket, a várható terhességüket és az anyaságot. A Tempel igagatónője szerint ez az ő esetében persze nem így volt.

Az egyetemi tanárnő ezzel szemben úgy látja: ha egy nő meg szeretne felelni a magas pozíció elvárásainak, akkor a férfiak véleményét kell, hogy képviselje. Az erősebb nem pedig szereti hallani, hogy teret ad a nőknek, miközben máris túl sok nőt lát vezető helyeken….

Foto: getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez