Napelemmel a világ körül

Abu Dhabiból indul és öt hónap alatt kerüli meg a Földet a Solar Impulse 2, mely kizárólag napenergiát használ fel. A két svájci tudós csodagépe 17 ezer hajszál vékony napelemmel működik.

Az Airbus A 380-as gépéhez hasonlít leginkább a napenergiával működő repülőgép, de a súlya annak csak az 1%! Mindössze 2,5 tonna. A tudósok ugyanis igyekeztek olyan anyagokat találni, melyek rendkívül könnyűek. A gépet magát karbonszálas anyagból készítették, ez a papírnál is háromszor könnyebb, de rendkívül ellenálló anyag. Négy elektromos motor hajtja a repülőgépet. Ezeket elemek táplálják, melyeket lítiumból készítettek. Minden rendkívül könnyű, hogy kisebb súlyt kelljen vinnie a gépnek. Milyen sebességre számítanak? Óránként 50-100 kilométerre. Éjszaka lassabban halad, hogy így kíméljék az elemeket.
Nem véletlenül választották kiinduló állomásnak Abu Dhabit hiszen ott a napos órák száma igen nagy. Ez pedig fontos a 35 ezer kilométer út szempontjából. 12 részletben teszik meg a föld körüli utat- kizárólag a nap energiájára utalva! Bizonyítani akarjuk, hogy a megújuló energia források azt is lehetővé teszik, ami eddig elképzelhetetlennek tűnt!- nyilatkozta a két svájci, aki belevágott ebbe a kalandba. A gép egyszemélyes úgyhogy a két pilóta váltja egymást. A pilóta fülkéjében nagyon szűkös minden: mindössze 3,8 köbméterről van szó! Ez tehát a technika próbája mellett az emberek csúcsterhelése is. Már csak azért is, mert a gépen nincs se fűtés sem pedig légkondicionáló berendezés! A pilóták sokat gyakorolták, hogy kibírják a legkülönfélébb hőmérsékleti ingadozásokat a felszállástól a 8500 méteres repülési magasságig. A pilóta fülkében lehet akár -40 vagy épp +40 fok! Jóga gyakorlatokkal készültek arra, hogy az elviselhetetlen feltételeket mégis elviseljék. 20 perces alvási periódus van engedélyezve, de hogyha valami baj van, akkor kellemetlen zaj ébreszti a pilótát. A Solar Impulse 2 honlapot is üzemeltet, így élőben is lehet követni a világraszóló kalandot: a Föld megkerülését,kizárólag napenergia segítségével.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez