Kelet-afrikai kutatóúton a pécsi Afrika Központ

2015. március 9-től terepkutatáson vesz részt a Pécsi Tudományegyetem Afrika Kutatóközpontjának vezetője, egyik doktorjelöltje és egy doktorandusz hallgatója. Először a tanzániai Arushában vizsgálódnak, majd a hónap végéig Ruandában folytaják az afrikai mindennapok valóságában megtervezett információgyűjtést.

A tanulmányút három, több ponton is összeérő központi téma köré szerveződik: 1. A Kelet-afrikai Közösséget mint regionális gazdasági együttműködést és integrációt (mely sok szempontból pl. az EU-t tekinti egyfajta referenciának) célzó kutatás; 2. Az ázsiai, elsősorban kínai szerepvállalás és jelenlét, továbbá a Ruanda számára oly vonzó szingapúri fejlődési modell gazdasági és politikai gazdaságtani vizsgálata; 3. A térségi női politikai részvételt, civil társadalmi aktivitást célzó kutatás.

A kutatóút egy magyar-skót kooperáció egyik első jelentősnek minősíthető momentuma is egyben: a skóciai University of St. Andrews egyetem nemzetközi hírű Ruanda-kutatója (Dr. Hazel Cameron) által összefogott éves terepmunkának a továbbfejlesztése, egyik oldalról a skót és a magyar kollégák, másik oldalról a skóciai egyetem nemzetközi MA-szakos hallgatói és a pécsi doktoranduszok közös szakmai útját takarja. A nemzetközi kapcsolatok diszciplinája (IR) számára is a világ mérvadó egyetemi központjának számító University of St. Andrews-zal a PTE Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszéke többek között Erasmus+ együttműködési szerződés előkészítését is kezdeményezte (jelenleg folyik ennek előkészítése).

A pécsi Afrika Központ és a vele együttműködő szervezetek – köztük például az AHU Magyar Afrika Társaság – folyamatos terepmunkákkal, hazai és nemzetközi konferenciák szervezésével, jelentős önálló publikációs tevékenységgel és közép-európai hálózatosodással, egyúttal a kormányzati külgazdasági, külpolitikai erőfeszítések szakmai támogatásával az elmúlt években egyfajta új lendülettel próbálja meg a lassan, de stabilan terebélyesedő afrikanista közösség az afrikai „ügyekre”, illetve a magyar nemzeti érdekek, gazdasági elképzelések számára is hasznosítható tudására felhívni az ország figyelmét.

 

A pécsi tanulmányút magyar tagjai: Dr. Tarrósy István, PhD, egyetemi adjunktus, központvezető, tanszékvezető-helyettes; Bagi Judit, PhD-hallgató; Vörös Zoltán, PhD-aspiráns, óraadó.

 

Az útról a kutatók blogot indítanak, beszámolóikat a GloboPort-on is közzétesszük.

A cikk nyitóképét Kalmár Lajos készítette 2011-ben Dar es Salaamban.
A fotón a Benjamin Mkapa National Stadium látható, melyet kínaiak építettek és 2007-ben nyitották meg. 60 ezer embert tud leültetni. Egy igazi kínai “kirakatberuházás”, mely a mára máshol is alkalmazott “stadion diplomácia” egyik ékes példája.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez