Digitális forradalom a CIA-nál

Teljesen új digitális részleg alakul az Egyesült Államok hírszerző szervezeténél, melynek struktúráját fenekestül felforgatják.

Senki sem marad a régi helyén – ígérte John Brennan, a CIA igazgatója, aki szerint a szervezet eddig nem alkalmazkodott kellőképp a digitális korszak követelményeihez. Az USA-ban eddig az NSA foglalkozott a digitális hírszerzéssel. Innen lépett le Edward Snowden, akinek leleplezései nem csekély diplomáciai bonyodalmakat is okoztak. Kiderült: az USA nemcsak ellenfeleit, de a szövetségeseit is lehallgatta. Edward Snowden először Hong Kongba ment majd pedig Oroszországba. Jelenleg is ott él, de kérvényezte a menekült státuszt Svájcban.
Ma már az informatika sokkal fontosabb a hírszerzésben is mint korábban: a James Bondok kora eltűnőben van. A digitális részleg lesz az új CIA zászlós hajója, ahova igyekeznek összehozni a legjobb informatikai szakértőket, akik Amerikában fellelhetőek.
Ez a legnagyobb átszervezés 1947 óta. Akkor alakították meg a CIA-t, amely az amerikai hírszerzés legfontosabb intézménye lett. Presztízse sokat csorbult amikor 2001 szeptember 11-én képtelen volt megakadályozni az Al Kaida terrorakció sorozatát az Egyesült Államok területén. Épp ezért a CIA “becsületbeli ügynek” tekintette Oszama bin Laden likvidálását. Ez meg is történt 2011 tavaszán amikor amerikai kommandósok meggyilkolták az Al Kaida főnökét Abottabadban, Pakisztán északi részén.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez