Bolívia drogkérdésben bizonyított, a fogyasztó országokon a sor

Kilenc évvel a bolíviai kormányváltozás és Evo Morales megválasztása után a dél-amerikai ország bebizonyította, hogy drogkérdésben teljesen megbízható politikát folytat. 

Ezt Hugo Moldiz bolíviai kabinetvezető miniszter mondta Bécsben, ahol megnyílt az ENSZ drogkérdésekkel foglalkozó szervezetének soros ülése. Kiemelte, hogy bár a kormány vezetőjét szociális gyökerei , indián származása és újító társadalmi modellje miatt nagy gyanakvással fogadta a világ, mára bebizonyította, hogy mindez alaptalan volt. Most pedig, amikor Bolívia minden tőle telhetőt megtett a kábítószer-kereskedelem visszaszorítása és az illegális drogvisszaélések ellen, itt az ideje, hogy a fogyasztó államok is komolyabban lépjenek fel saját köreikben.

A jelentésben kiemelik, hogy Bolívia eredményei bebizonyították: a drogellenes modellje működik. A tavalyi drogjelentésben benne van, hogy Bolívia 23 ezer hektárra csökkentette a kokatermelő területeket – ez a legalacsonyabb szint 2002 óta. Egy év alatt kiirtottak 11 400 hektár kokatermő területet, bezártak 67 laboratóriumot és mintegy 6 ezer alapszintű kokatermelő létesítményt. Ez pedig a bolíviai modell nélkül lehetetlen lett volna.

Most pedig Bécsben azt szeretnénk hallani, hogy a fogyasztó országok is hasonló eredményeket értek el a saját országukban a kereslet visszaszorítása terén – mondta Moldiz. Fel kell lépniük a szervezett drogcsempészet ellen és minden olyan bűncselekmény – így a prostítúció, az emberkereskedelem, a fegyverkereskedelem – ellen, amely kapcsolatban áll a kábítószerrel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez