Az ICC az ENSZ BT segítségét kéri a szudáni elnök felelősségre vonásáért

Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök ellen 2009 óta nemzetközi elfogatóparancs van érvényben népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények és háborús bűnök elkövetése miatt.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) az ENSZ BT-hez fordult segítségért, hogy a szudáni elnököt végre felelősségre vonják bűneiért. Az ICC azt várja az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy tegyen konkrét lépéseket az észak-afrikai országgal szemben, amiért a helyi hatóságok nem hajlandók együttműködni a törvényszékkel. Az ICC már évek óta próbálja elérni Omar Haszan Ahmed el-Besir elnök kiadatását, de hiába.

A szudáni elnök ellen ráadásul már két nemzetközi elfogatóparancs is született, először 2009-ben, majd 2010-ben, de az ICC tagországok nem tettek eleget kötelezettségeiknek. Az ICC jelezte, hogy a szudáni elnök az utóbbi években több olyan, főként afrikai és arab országban is járt, amelyek tagjai a szervezetnek, és ezért kötelességük lett volna letartóztatni őt, amikor az országuk területére lépett, de ezt nem tették meg.

Az ICC tárgyalás-előkészítő kollégiuma jelezte, hogy elfogytak az eszközeik, és nem rendelkeznek olyan felhatalmazással, hogy a vád alá helyezett szudáni elnököt elfogják. Az ENSZ BT-t pedig arra figyelmeztették, hogy korábban ő adott ki utasítást az ICC-nek, hogy az vizsgálja ki az ügyeket és vonja felelősségre a szudáni elnököt. Az ICC kollégiuma ezért jelezte, hogy ha az ENSZ BT nem tesz további lépéseket a szudáni elnök ügyében, akkor soha nem fogják elérni céljukat, azaz véget vetni a „büntetlenségnek”.

Az ICC 2005 óta vizsgálja a Szudánban, főként a nyugati országrész Dárfúr tartományában elkövetett rendkívül súlyos bűncselekményeket. Dárfúrban  2002-ben 300 ezer őslakost mészároltak le az arab törzsek és a szudáni kormányerők. A polgárháború miatt közel hárommillió ember menekült el. Dárfúrban mind a mai napig súlyos atrocitások folynak, amelyeket a szudáni hadsereg és a velük szövetségben álló arab törzsek hajtanak végre. Legutóbb több száz nőt erőszakoltak meg az egyik településen, és erre csak hónapokkal később derült fény.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez