Putyin kitüntette Csecsenföld urát

Ramzan Kadirov azután kapta meg az orosz becsületrendet, hogy igaz orosz hazafinak nevezte azt az egykori csecsen rendőrt, aki végzett Borisz Nyemcovval, az orosz ellenzék egyik vezérével.

Zaur Dadajev, aki korábban a rendőrség egyik tisztje volt Csecsenföldön, állítólag bevallotta: ő és társai szervezték meg és hajtották végre a merényletet, mely Borisz Nyemcov életébe került február végén a Kreml tövében,  Moszkvában. Miért? Mert Nyemcov bírálta az iszlamista szervezeteket és pártját fogta a Charlie Hebdonak. A francia szatirikus lap karikatúrát közölt Mohamed prófétáról, és emiatt fanatikus dzsihádharcosok megtámadták a szerkesztőséget Párizsban.

A karikaturistákat megölték. Nemzetközi szolidaritás bontakozott ki, a Charlie Hebdo következő számát hatmillió példányban adták el. Oroszországban a szolidaritási akció egyik vezére Nyemcov volt. A korábbi miniszterelnökhelyettes már nem játszott fontos szerepet a politikai életben, de jó kapcsolatokat ápolt a nyugati nagyhatalmak nagykövetségeivel Moszkvában. Hozzájuk akart eljuttatni egy dokumentumot az orosz fegyveres erők ukrajnai szerepéről, de ebben a merénylet megakadályozta.

A másik kitüntetés, mely figyelmet keltett a hosszú listán, Andrej Lugovojé. Ő egykor éppúgy KGB tiszt volt, mint maga Vlagyimir Putyin. Ma a Duma képviselője, a liberális-demokrata párt tagja. Ez a szépen hangzó név Zsirinovszkij nacionalista-antiszemita pártját takarja. Miért keltett feltűnést Andrej Lugovoj kitüntetése? Mert 2006-ban Londonba utazott, hogy elnémítsa ott Putyin egyik régi ellenfelét, Alekszandr Litvinyenko KGB ezredest. Erősen sugárzó anyagot, polóniumot használt fel erre a célra. Putyin ellenfele meghalt. A brit hatóságok vizsgálatot indítottak. Kérték Andrej Lugovoj kiadatását Oroszországtól, de Putyin ezt megtagadta. Most pedig Oroszország elnöke kitüntette egykori kollégáját, Lugovoj KGB tisztet azért, mert eltette láb alól másik KGB kollégáját, Litvinyenkót Londonban.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez