Házkutatást tartottak a Nisman-gyilkosság egyetlen vádlottjának lakásán

Palmaghini bírónő utasítására az argentin rendőrség házkutatást tartott a Nisman-gyilkosság egyetlen vádlottjának, Diego Lagomarsinónak otthonában. A rendőrség hétfőn vizsgálta át az AMIA-robbantás körülményeinek tisztázásával megbízott csoport informatikusának lakását Martínezben.

A bírónő azután rendelt el házkutatást Lagomarsino otthonában, hogy azt hivatalosan is kérvényezte Alberto Nisman exneje, Sandra Arroyo Salgado. Lagosmarsino korábban úgy vallott, hogy hozzáférése volt a törvényhozási meghallgatása előtt alig néhány órával tisztázatlan körülmények meggyilkolt Nisman ügyész számítógépeihez. A rendőrség most főként digitális adathordozókat, pendrive-okat és számítógépeket foglalt le Lagomarsino lakásán.

A vizsgálat jelenlegi állása szerint az informatikus adhatta át Nismannak azt a pisztolyt, amelynek golyója később kioltotta az ügyész életét. Largomarsino helyzete csak tovább nehezedett, miután kiderült, hogy Nisman meggyilkolásának feltételezett időpontjában számítógépén helyi kapcsolatot létesítettek egy eddig ismeretlen géppel, illetve az is bizonyítást nyert, hogy az informatikus az ügyész halála előtt utolsóként láthatta életben Nismant.

A számítógépek vizsgálatát Lagomarsino védője, Maximiliano Rusconi kérvényezte, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy miután kiderült, hogy védence számítógépe az említett időszakban kapcsolódhatott Nisman gépéhez, a hatóságok leállították az adathordozók vizsgálatát, amit most a védelem kezdeményezésére indítottak újra.

Eközben a kormány Aníbal Fernández kabinetfőnök útján tudatta a sajtóval, hogy újabb vizsgálatoknak vetnék alá Lagomarsino számítógépeit, hogy kiderüljön, vajon csatlakozott-e a néhai ügyész notebookjához. Az Alberto Nisman államügyész halálát vizsgáló – az áldozat exneje által felbérelt – független halottkémek csoportja arra a megállapításra jutott, hogy Nisman minden kétséget kizáróan gyilkosság áldozatául esett.  (Fotó: Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez