Az Izrael-ellenes izraeli arabok lefejezésével riogatott a külügyminiszter

Habár a választási kampányokban az izraeli belpolitikában nem számítanak szokatlannak a heves kirohanások és gyakran provokatív megnyilvánulások, de az izraeli külügyminiszter egyik beszédében még az izraeli média szerint is “túl messzire ment” .

“Az Izraelt támogató araboknak mindent meg kell kapniuk, de az ellenünk lévőkre – esetükben semmi sem segít – fel kell emelnünk egy fejszét, és le kell vágnunk a fejüket” – hangzott el Avigdor Lieberman külügyminiszter szájából az azóta sokat bírált mondat. Az izraeli külügyminiszter, a Jiszráel Bejtenu (Izraeli a Hazánk) nevű, ultranacionalistának tartott párt vezetőjeként Herclija városában tartott beszédet, az ominózus mondatot lelkes tapssal fogadta a hallgatóság.

A beszédben kitért arra is, hogy Umm al-Fahm nevű, arab többségű városban, fekete zászlót szoktak kitűzni a május 15-én tartott Nakbán, vagyis Izrael függetlenségének évfordulóján. Liberman azokat az izraeli arabokat, akik Izrael megalakulásának napját gyásznapként fogják fel, nem tartja izraeli állampolgároknak,  „átadná” őket Mahmúd Abbasz palesztin elnöknek.

A kijelentés kemény bírálatokat váltott ki az izraeli baloldalból és az arab pártokból is. Az Izrael történetében először közös listát állító négy arab párt képviselői egyenként ítélték el Liberman kijelentéseit és arról beszéltek,ha

“Libermanon múlna, akkor egyszerűen felállítaná az Iszlám Állam izraeli verzióját, amely nemcsak a muszlimokat, hanem a keresztényeket és a szekuláris zsidóságot is lefejezné.”

A képviselők feljelentést is tettek ebben az ügyben.

Libermannak már voltak korábban hasonló megnyilvánulásai,  gyakran borzolta fel a kedélyeket az izraeli belpolitikában. Például azokat az arab üzletemberek kiutasítaná az országból, akik a tavalyi gázai hadművelet idején tiltakozásként nem nyitottak ki, vagy novemberben azt javasolta, hogy a kormány “gazdasági módszerekkel” ösztönözze az izraeli arabokat arra, hogy települjenek át Ciszjordániába.

A választási kampány során Liberman korábban több alkalommal is sürgette a halálbüntetés bevezetését a “terroristák” ellen, valamint azt mondta, hogy ,,az Izrael elpusztítását vágyó izraeli arabok az ötödik hadoszlopot jelentik, és nem kellene állami juttatásokban részesülniük”.

 A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez