Mostantól három nő áll a Nemzetközi Büntetőbíróság élén

Nincs még egy olyan nemzetközi hatású szervezet, amelynek élén három nő állna: a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság mostantól ilyen.

Silvia Fernández de Gurmendi argentin ügyvédnővel együtt a szervezet élén a kenyai Joyce Alouch és a japán Kuniko Ozaki áll. A most megválasztott 61 éves argentin ügyvédnő 2018-ig tölti be a hatáskörében az egész világra kiterjedő szervezet egyik vezetői tisztségét.

,,Nagy megtiszteltetés Argentína számára és személyesen számomra is, hogy elfoglalhatom ennek a felelősségteljes szervezetnek a vezetői székét” – nyilatkozta megválasztáskor Silvia  Fernández de Gurmedi. Gurmendi, aki egyetemi docens,  és korábban képviselte már Argentínát az Emberi Jogok Nemzetközi Bíróságán és az Amerikai Államok Szervezetében is.

A hágai székhelyű bíróság a népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, háborús bűncselekményekkel foglalkozik. Eredetileg az agresszió bűntetteinek kivizsgálása is  hozzá tartozott, de efelett jelenleg nincs hatásköre. Az agresszió meghatározása ugyanis politikai kérdéssé vált – mondják megfigyelők.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez