Bedőlhet a nyugdíjkassza Kínában

Most még minden rendben van, de a következő húsz évben hatalmas hiány várható. Ezért emelni kell a nyugdíj korhatárt. Ezt hangsúlyozta az Emberi erőforrások minisztere Pekingben.

Kezelhetetlen méretűvé duzzadhat a nyugdíjkassza hiánya Kínában a következő húsz év folyamán. Ezért mindenképp emelni kell a nyugdíj korhatárt – mondta az Emberi erőforrások minisztere Pekingben. Súlyosbítja a helyzetet, hogy Kínában az átlag nyugdíj borzasztóan alacsony. Egy felmérés szerint a kínai polgárok döntő többségének az a legnagyobb félelme, hogy öreg napjaiban éhezni fog. A megkérdezettek 72%-a aggódik emiatt a Mennyei Birodalomban. Épp ezért a munkaképes lakosság kétharmada spórol öreg napjaira, mert tudja: a nyugdíjból semmire sem futja majd.
Jelenleg 60 éves a korhatár, de nagyon sok kedvezmény van érvényben. Ezért azok a nők, akik több gyereket szültek és fizikai munkát végeznek már 50 éves korukban nyugdíjba mehetnek. Ennek akar véget vetni a kínai kormány, de a miniszter nem mondta meg, hogy mikor. Csak annyit közölt: fokozatosan vezetik majd be a nyugdíj reformot. Öt év lesz az átfutási idő, vagyis a törvény csak az ötödik év után lesz teljes mértékben hatályos.
Jelenleg még minden rendben van – mondta a miniszter, aki a tavalyi számokat ismertette. 2330 milliárd jüan volt a nyugdíjkassza bevétele és 1980 milliárd jüan a kiadás. (2330 milliárd jüan az 372 milliárd dollárnak felel meg). Ma még csak a lakosság 15%-a idősebb hatvan évesnél. 2025-ben viszont ez a szám már 39% lesz. Ilyen hatalmas terhelést a nyugdíjkassza nem tud elviselni.
Mi lesz így a nyugdíjasok sorsa? A nyugdíj nagyon szerény. Azok a szülők, akiknek az egyke program következtében csak egyetlen lányuk van, öreg napjaikra teljesen magukra maradnak. A lányok ugyanis – kínai szokás szerint – férjhezmenetelük után a férj családjába kerülnek be. Ennek következtében apósukról és anyósukról kell gondoskodniuk. De általános probléma, hogy a fiatalok mind kevésbé érzik úgy, hogy az ő feladatuk idős és betegeskedő szüleik támogatása. Ezért aztán aki teheti, már fiatal korától spórolni kezd, nehogy öreg napjaiban a csekély állami nyugdíjra szoruljon a különben dinamikusan fejlődő Kínában.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez