Kitört a Turriabla vulkán: ezrek rekedtek Costa Ricában

Ujabb vulkán ébredt fel, most Közép-Amerikában: a Costa Rica-i Turriabla az elmúlt két napban hét nagyobb robbanást produkált és ezt kvöetően most kitört.

Hatalmas füstfelhő kavarog a kráter felett és óriási mennyiségű hamut lövell ki magából: ezrek vesztegelnek az ország legnagyobb nemzetközi repülőterén, mert a légiforgalmat le kellett állítani. 

A vulkánkitörtés miatt bezárták az iskolákat, és több százan hagyták el otthonaikat. A vulkán a kis ország középpontjában helyezkedik el, mindössze 60 kilométerre a fővárostól, San Juantól.  A 3340 méter magas vulkán három kráterének egyikéből gyakran füstöt ereget.

150314021941_sp_turrialba_624x351_epa

A legnagyobb krátere 50 méter széles: az országba érkező turisták békés napjaiban be tudnak nézni a kráterbe. A bekukucskálás azonban 15 percben van limitálva, hiszen a kráterben termelődő gázok károsak az egészségre. Az elmúlt 3500 évben öt nagy kitörését regisztrálták.

Utoljára 2014. október 29-én tört ki, amikor a környék lakói nagyobb mennyiségű hamut találtak ingatlanjaikon. Az utoló nagy kitörtését 1866-banregisztrálták és utána 1996-ig szinte aludt. Azóta regisztrálnak élénkebb szeizmikus mozgásokat, de hatalmas, emberi életeket veszélyeztető kitörést nem várnak tőle. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez