Rafael Correa üdvözli a svéd döntést: kihallgatják Assange-t az ecuadori nagykövetségen

Svéd ügyészek kihallgathatják Julian Assange-ot Ecuador londoni nagykövetségén, ahol a Wikileaks alapítója 2012 óta menekültként é,l és ehhez Ecuador minden segitséget megad.

 

Ezt Rafael Correa ecuadori elnök jelentette be, hozzátéve, hogy üdvözli a svéd elhatározást, hiszen ez a lehetőség végig nyitott volt a többi nyugati állam előtt is és senki nem akart élni vele. Ecuador a maga részéről minden lehetőséget megad a maga nagykövetségén belül, hogy kihallgassák Julius Assange-t, akit állítólagos szexuális bűntettekkel vádolnak. Svédország két napja jelentette e, hogy hajlandó elmenni Londonba Assange-hoz.

Az ausztrál származású újságíró 2012-ben kapott menedéket a dél-amerikai ország külképviseletén és három év alatt ügye nem mozdult előre. Svédország követeli a kiadatását állítólagos szexuális zaklatásért – egyes vélemények szerint a dolog hátterében az Egyesült Államok áll. Utóbbi igen megorrolt a Wikilakes-re, mivel számos számára kényelmetlen dokumentum vált világszerte ismertté az iraki háborúval és más amerikai külpolitikai lépésekkel kapcsolatban.

Assange azért kért menedéket az ecuadori nagykövetségen, mert attól tartott, hogy Svédország kiadja az Egyesült Államoknak, ahol akár halálbüntetés is várhat rá. Az elmúlt három évben Ecuador nem egyszer igyekezett rendezni a helyzetet és kérte, hogy Assange elhagyhassa Londont, de erre nem kapott engedélyt. A nagykvöetség területének elhagyása pedig Assange azonnali letartóztatását jelentené.

Correa elnök örvendetesnek nevezte, hogy végre egy nyugati állam elhatározta Assange kihallgatását. Ecador engedélyezi a videófelvétel készítését is a beszélgetésről – mondta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez