Tiltott vegyi fegyvert, klórgázt használ az Iszlám állam

Legalábbis ezt állítja az iraki kurd régió biztonsági tanácsa. A testület szerint januárban hajtott végre egy támadást az Iszlám állam a kurd pesmerga harcosok ellen, és ennek során klórgázt is bevetettek. A nemzetközi egyezmények szigorúan tiltják a klórgáz felhasználását a háborúban.

Az első világháborúban gyakran alkalmaztak klórgázt az egymással szembenálló felek. Ennek szörnyű következményei lettek: a katonákon kívül sok civil is meghalt akkor, ha a szél feléjük sodorta a gázfelhőt. Néha az is előfordult, hogy a saját csapatok pusztultak el a gáztámadás következtében. Emiatt nemzetközi egyezmények betiltották a vegyi fegyverek használatát. Az USA 2003-ban arra hivatkozva támadta meg Irakot, hogy hadserege tömegpusztító vegyi és biológiai fegyverekkel rendelkezik. Szaddám Huszein gyakran vetett be vegyi fegyvereket az ellene lázadó siita közösségek ellen.
Január 23-án felrobbant egy autó a Moszult a szíriai határral összekötő úton. Az autó az Iszlám állam támadását készítette volna elő, de idő előtt felrobbant, mert telibe találta egy rakéta. Az öngyilkos merénylő ruhadarabjai, a kurd pesmergák ruházata és a földminták arról tanúskodnak, hogy a robbanás során klórgáz került a levegőbe! Ezt egy olyan laboratórium állapította meg “egy baráti államban”, melyet az Európai Unió is elismer.
John Kerry amerikai külügyminiszter már tavaly ősszel azzal vádolta meg az Iszlám államot, hogy katonái szigorúan tiltott vegyszereket is felhasználnak a harcok során. Kérdésekre válaszolva akkor az amerikai diplomácia vezetője elismerte: erre még nincsen egyértelmű bizonyíték. Most tehát fordulat következhet be ebben az ügyben. Irak kurd régiója tagja annak a nagykoalíciónak, melyet Obama amerikai elnök hozott létre az Iszlám állam elleni harcra. Az USA és a szövetségesek magyar alakulatra is számítanak Irak kurdok által lakott északi régiójában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez