Amerika tárgyalni akar Asszad elnökkel

Erről nyilatkozott John Kerry amerikai külügyminiszter abból az alkalomból, hogy ötödik évébe lépett a polgárháború Szíriában, melynek már több mint 215 ezer halottja van.

Mi mindig is a tárgyalások és a genfi békefolyamat mellett álltunk – mondta az amerikai diplomácia vezetője a CBC televízióban. Kerry nagyvonalúan megfeledkezett arról, hogy az arab tavasz nevében támogatást nyújtottak Asszad elnök ellenfeleinek. Szíria elnöke csakis Irán és a libanoni síita milícia, a Hezbollah segítségével tudta visszaverni a támadást. Időközben viszont az Asszad elnökkel szembenálló szunnita milíciák mind radikálisabbak lettek, és tavaly júniusban kikiáltották a Kalifátust Irak és Szíria egyes részein. Ezt követően Obama elnök nagykoalíciót szervezett az Iszlám Állam ellen. Ebbe eddig Szíriát nem akarták belevenni bár Asszad elnök együttműködést javasolt a közös ellenséggel szemben.

Szíria legfontosabb szövetségese, Irán megállapodásra készül Amerikával. Erre az Obama adminisztráció is hajlandóságot mutat annak ellenére, hogy Netanjahu izraeli miniszterelnök határozottan bírálta ezt az elképzelést. Az Egyesült Államok kész az együttműködésre Iránnal és Szíriával az Iszlám Állam ellen annak ellenére, hogy fontos szövetségesei: Izrael és Szaúd-Arábia csak igen mérsékelten lelkesednek ezért.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez