A CIA egymillió dollárt utalt át Oszama bin Ladennek

Miközben életre-halálra keresték az Al-Kaida vezérét, az amerikai hírszerzés titkos alapjából az afgán kormányzat egymillió dollárt adott Oszama bin Ladennek egy diplomata kiszabadítása érdekében. Minderről a New York Times számolt be a hétvégén.

Elrabolták Afganisztán peshavari főkonzulját még 2008-ban. Az Al Kaida ötmillió dollárt kért a diplomata szabadon bocsátása fejében. Meg is kapta a pénzt 2010-ben. Az összeg felét Pakisztán fizette, hiszen a területén történt az emberrablás. Ezenkívül pénzt adott Irán és fizettek az Emirátusok is. De így is csak négymillió dollár jött össze. Márpedig Oszama bin Laden pakisztáni rejtekhelyén ragaszkodott az ötmillióhoz. Ekkor Kabulban valakinek eszébe jutott a CIA titkos alapja. Erről vették le a szükséges egymillió dollárt. Oszama bin Laden tudta ezt, és követelte: ne dollárban fizessenek. Az Al-Kaida főnöke attól félt, hogy a CIA így állít csapdát neki: jelekkel látja el a pénzt, hogy így bukkanjon a nyomára. A nagyon gyanakvó Oszama bin Laden arra is gondolt: a CIA megmérgezi a dollárokat, hogy így végezzen vele. De szó sem volt ilyesmiről, a CIA egyszerűen nem ellenőrizte, hogy az afgán kormány mire emelt le egymillió dollárt 2010-ben.
Mindez miért most derült ki? Mert egy Abid Naszir nevű Al-Kaida futár pere most zajlik New Yorkban. A vád előkapta ezt az ügyet, melyet a CIA már régóta takargatott. Már Oszama bin Laden pakisztáni házának átkutatásakor kiderült ugyanis a kínos ügy- még 2011-ben. A CIA sietett szigorúan titkosnak nyilvánítani a kellemetlen bakit, melyből kiderült: az amerikai adófizetők pénzét az az Oszama bin Laden kapta meg. Egyébként az Al-Kaida ekkor annyira pénzszűkében volt, hogy Oszama bin Laden végülis elfogadta a CIA dollárjait, bár eredetileg vissza akarta azt utasítani. De szükség törvényt bont, így nem sokkal a halála előtt zsebre vághatta a CIA egymillió dollárját Oszama bin Laden, akinek felkutatása és megölésére dollármilliókat költött az amerikai titkosszolgálat.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez