Az ICC megszüntette az eljárást a kenyai elnök ellen

A kenyai elnököt a 2007-es választásokat követő, több ezer ember életét követelő zavargások kirobbantásáért akarták felelősségre vonni. Az ICC ügyészei azonban most ejtették a vádakat.

Uhuru Kenyatta elnököt 2011-ben, nem sokkal a megválasztása után vádolták meg és követelték tőle, hogy jelenjen meg az hágai Nemzetközi Büntetőbíróság előtt. A politikust az ICC szándékos erőszakszítással vádolta, de bizonyítékok híján a tárgyalást nem sikerült megkezdeni.

Kenyatta elnök korábban többször is hangsúlyozta, hogy „ártatlan” az ellene felhozott vádakban. Egy meghallgatás erejéig pedig még Hágába is elutazott, ahol határozottan tagadta, hogy köze lett volna a zavargások kirobbantásához.

Fatou Bensouda, az ICC főügyésze még tavaly decemberben jelezte, hogy a kenyai elnök ellen felhozott vádakat azért kell ejteni, mert a kenyai hatóságok folyamatosan akadályozták  a nyomozást, így nem sikerült megfelelő bizonyítékokat gyűjteni.

Az ICC végül 2015.március 13-án jelentette be, hogy hivatalosan is megszüntette az eljárást a kenyai elnök ellen. Az ICC főügyésze azonban jelezte, hogy nem adják fel és továbbra is fenntartják a jogot arra, hogy ismételten vádat emeljen Kenyatta elnök ellen, amennyiben sikerül kellő mennyiségű bizonyítékot szerezni ellene.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez