Három újságíró meggyilkolásáért fütyülték ki a guatemalai „szuperminisztert”

Guatemalai újságírók tucatjai tüntettek az ország fővárosában: azt követelték, hogy vizsgálják ki, hogyan és miért gyilkolták meg három kollégájukat. Az újságírók a belügyminiszter, Mauricio López Bonilla lemondását követelték, amennyiben a kormány nem tudja garantálni a sajtó dolgozóinak és a lakosságnak a biztonságát.

„Nem ölik meg az igazságot, ha újságírókat gyilkolnak”

– ilyen és ehhez hasonló jelszavakat kiabáltak a felháborodott újságírók a belügyminisztérium épülete előtt. Ügyüket – azt a követelést, hogy a hatóságok vizsgálják ki David López, Federico Salazar és Guido Armando Giovani Villatoro Ramos meggyilkolását – a Twitteren a #ProtecciónPeriodistasGT hashtaggel jelölték. A demonstráció alatt López Bonilla röviden értekezett a tüntetőkkel, és ígéretet tett arra, hogy a törvény teljes szigorával járnak majd el a gyilkosságok ügyében. Bonilla arról is beszélt, hogy már készen áll a sajtó dolgozóinak teljes körű védelmét szolgáló terv, és hozzátette, hogy hivatala 67 fenyegetés alatt álló újságíróval áll kapcsolatban, akik közül hét személyi védelme már megoldott.

A guatemalai „szuperminiszter” arra is ígéretet tett, hogy közbenjár Otto Pérez államfőnél, hogy a közép-amerikai országba invitálják az ENSZ emberi jogokat és sajtószabadságot vizsgáló bizottságát is. López Bonillát egyébként az ország intézményrendszerét rothasztó korrupció emblematikus figurájaként tartják számon Guatemalában, aki dollármilliókat halmozott fel a drogbandák és egyéb bűnözői csoportok megsarcolásával.

A három újságírót még a múlt héten lőtték agyon az ország déli részén fekvő Suchitepéquez városában, és több gyanúsítottat is letartóztattak a hatóságok.

Fotó: Lopez Bonilla miniszter. Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez