Elfújta-e a szél a Dél lobogóját, vagy ott lehet a rendszámtáblán?

Erről a fontos kérdésről kell döntenie az Egyesült Államok Legfelső Bíróságának. A déli Konföderáció már régen elveszítette a háborút, de sok déli államban a lobogó még ott van a rendszámtáblán. Ám ez sérti a feketék jogait, akiket a rabszolgaságra emlékeztet.

Ki döntsön arról, hogy mi legyen a rendszámtáblán? Az autó tulajdonosa, vagy a hatóság, amely kiadja a táblát? Ez itt a kérdés. Legalábbis így fogalmazta meg az USA egyik legtekintélyesebb bírája, aki 57 évet töltött a Legfelső Bíróságon. Lyle Denniston szerint a testület most nincs könnyű helyzetben, mert alapvető fontosságú jogok ütköznek egymással.

Miről is van szó? Egy texasi polgár feltette a rendszámtáblájára a déli Konföderáció veteránjainak logóját, melyen ott a Dél lobogója. Csakhogy ez több fekete szervezetet sértett, hiszen a polgárháború egyik legfőbb oka épp a rabszolgaság volt. A Dél veszített, és a rabszolgaság megszűnt. A feketék tehát nem szívesen emlékeznek a Dél lobogójára. El is érték azt, hogy a hatóságok betiltották a kérdéses zászló használatát a rendszámtáblán. Ám a tulaj nem hagyta annyiban, és megkontrázta a döntést. Sikerrel. Így került most az ügy az Egyesült Államok Legfelső Bírósága elé. Hamarosan tehát legfelső szinten születik döntés arról, hogy végképp elfújta-e a szél a Konföderáció lobogóját, vagy azért maradhat még a rendszámtáblán, ha egy amerikai polgár azt úgy akarja Texasban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez