Újra akcióban a szomáliai kalózok

A szomáliai kalózok megtámadtak, majd sikeresen elfoglaltak egy iráni hajót, amely egyébként illegálisan halászott a szomáliai vizeken – közölte Alan Cole, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzései és Bűnmegelőzési Hivatalának munkatársa.

Három év óta ez volt az első hajó, amit a szomáliai kalózoknak sikerült elfoglalniuk. Szakértők és az ENSZ illetékesei attól tartanak, hogy a szomáliai kalózok ismét erőre kapnak az Indiai-óceánon, ami súlyosan érintheti az itt áthaladó nemzetközi kereskedelmi hajó forgalmat. Az iráni hajóról és legénységéről nem érkeztek hírek. A szomáliai kalózok sem jelentkeztek, akik rendszerint váltságdíjat szoktak kérni a tengerészek és a hajók szabadon engedésért.

A szomáliai kalózok 2011-ben érték el tevékenységük csúcspontját. Akkor több mint 700 embert ejtettek túszul, akik főként teherhajókon szolgáltak. 2012-ben azonban jelentősen visszaesett a kalózkodás a térségben, miután a nemzetközi közösség és az EU hadihajókat küldött a szomáliai partok közelébe, hogy megvédje a kereskedelmi hajókat a kalóztámadásoktól. A szomáliai kalózoknak azóta, a mostani incidenst leszámítva egyetlen egy sikeres akciójuk sem volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez